Dostupni linkovi

RIM


Kongregacija za nauku o veri objavila je danas dokument pod nazivom „Odgovori i pitanja“ u kojem se tvrdi da je Katolicka crkva jedina Hristova crkva.
Prema tom tumacenju, Katolicka crkva jedina je onakva kakvu je Hrist osnovao, dok se ostale hriscanske zajednice, poput protestanata, ne mogu nazivati Crkvom. Navodi se i da Pravoslavna crkva ima nekih elemenata Crkve.
Time se se potvrduje dokument Drugog vatikanskog koncila „Lumen Gentium“, objavljen 1963. godine, po kome se Protestantske zajednice ne mogu biti smatrane crkvama, jer ne predvidjaju svestenstvo i ne cuvaju na sustinski nacin sakrament euharistije.
Tumaci se da i pravoslavci, koji su zadrzali neke od tih elemenata, nisu crkva naslednica Isusovih temelja, jer ne priznaju primas Pape, Petrova nasljednika.
Ipak, pravoslavne nacionalne zajednice zavredjuju ime Crkve, ali uz pridev „posebne“ Crkve, i mogu, kako se navodi u dokumentu, biti nazivane „Crkve sestre Katolickih posebnih crkava“.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG