Dostupni linkovi

Čeka se konkurs za zastavu,himnu i grb


I dok je predsednik Kosova u saglasnosti sa politčkim partijama, članovima Pregovaračke ekipe i Predsedništvom Skupštine Kosova doneo odluku o formiranju Ustavne komisije, dotle još uvek nije postignuta saglasnost o objavljivanju konkursa za simbole Kosova.
Najavljeno je da će sutrašnja sednica Pregovaračke ekipe i Predsedništva Skupštine Kosova doneti do saglasnosti o kriterijumima i procedurama za objavljivanje konkursa za zastavu, himnu i grb buduce nezavisne države Kosovo.
Inače donošenje odluke o simbolima može biti izvršeno samo nakon utvrdjivanja statusa Kosova.
Portparol i politički savetnik predsednika Skupštine Kosova Skënder Durmishi kaže kako će Skupština Kosova obaviti svoj deo posla nakon postizanja političkog dogovora o simbolima.
«Pitanje statusa neće biti ometano zbog simbola, oni će biti utvrdjeni zajedno sa nezavisnošću, ali će o tome odlučiti instance koje imaju autoritet, odgovornost i takav će se sastanak održati u utorak», kaže Durmishi ističući da su politički predstavnici na Kosovu isticali značaj postizanja konsenzusa u vezi sa ovim pitanjima.
Taj konsenzus do sada nije postignut i analitičari u Prištini ocenjuju da će i povodom ovog slučaja najverovatnije trebati intervencija medjunarodnih faktora, u prvom redu Sjedinjenih američkih država i Evropske unije.
Dok portparol Pregovaračke ekipe Kosova Skënder Hyseni ističe kako za to neće biti potrebe i da će biti dogovora, drugačijeg je mišljenja šef Poslaničke grupe opozicione Demokratske partije Kosova, Jakup Krasniqi koji ocenjuje da će eventualno dalje odugovlačenje u utvrdjivanju kriterijujma i procedura dovesti da intervencije medjunarodnih faktora.
U paketu medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija su utvrdjeni uslovi koje simboli Kosova treba da ispune – da predstavljaju multietnički karakter Kosova.
XS
SM
MD
LG