Dostupni linkovi

Branio se ćutanjem


Skoro dva sata trajao je završni iskaz Zvezdana Jovanovića, koji se u tri i po godine sudjenja za ubistvo Zorana Đinđića branio ćutanjem. Nekadašnji komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO), za koga optužnica tvrdi da je iz snajpera ubio srpskog premijera, a teško ranio njegovog telohranitelja, u petak je sve negirao:
“Nisam ubio Zorana Đinđića, nisam ranio Milana Veruovića, niti sam počinio bilo koje krivično delo koje mi se stavlja na teret”, rekao je Jovanović, uz napomenu da on nikada nije
bio snajperista, budući da je, osim sa plućima, imao zdravstvenih problema i sa očima.

Bivški zamenik komandanta “crvenih beretki” je u toku iskaza dao kritičke opaske i na istragu, i na optužnicu, i na samo vodjenje postupka, što je navelo predsedavajućeg sudiju Natu Mesarević da ga upita da li on daje završni iskaz ili odbranu.

Svoj iskaz Zvezdan Jovanović je započeo kritikom odluke tužioca da kao, po njegovim rečima, “namenske svedoke” na sud dovede bivše
državne i policijske funkcionere Dušana Mihailovića, Čedomira Jovanovića, Gorana Petrovića i Zorana Mijatovića. On je ostao pri tvrdnji da nikada nije dao izjavu nakon hapšenja, već tvrdi da je bio ucenjen i primoran da učestvuje u nastanku papira koji se smatra ključnim dokazom u ovom postupku. "Ja sam pristao da potpišem šta god traže samo da mi ne diraju porodicu. Ništa nisam govorio, bilo je samo da potvrdim: jel' tako - tako je", kazao je on. Jovanović je rekao da je bio ucenom primoran da učestvuje u lažiranju dokaza.
XS
SM
MD
LG