Dostupni linkovi

Koncenzus oko ultimatuma Iranu


Ministri spoljnih poslova šest velikih sila – pet stalnih članica Saveta bezbednosti – Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske - i domaćina sastanka Nemačke poručili su u četvrtak Iranu sa sastanka u Berlinu da mora da prekine obogaćivanje uranijuma. Samo osamnaest sati ranije, u sredu uveče po srednjeevropskom vremenu, identičnu poruku vlastima u Teheranu uputio je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Iranu je dat rok od 30 dana da suspenduje proces obogaćivanja uranijuma, a inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je naloženo da za mesec dana podnesu izveštaj da li je Iran to učinio. Ali iz teksta je uklonjeno sve ono što bi eventualno moglo ubuduće - ne dovesti do vojne akcije protiv Irana - nego čak biti formalni povod za nametanje sankcija toj zemlji. U tekstu jednostavno nema ni reči o tome šta će se desiti ako se Iran bude oglušio o taj zahtev. Tako nemušt stav izvršnog organa Svetske organizacije svakome je dao priliku da svojoj javnosti zaključak prodaje kao uspeh.

Ambasador Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Emir Džons Peri (Emyr Jones Parry) govori o saglasnosti da velike sile zadrže "sve vreme odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti". Ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Džavad Zarif kaže da je njegova "alergična na pritiske i zastrašivanja" i da "na to ne reaguje dobro". Kineski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vang Guanđija kaže da saopštenje "čita pre svega slanje poruke podrške Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju". Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Andrej Denisov kaže da najvažnijim ishodom pregovora smatra jedinstvenost stava.

U četvrtak ministri iz Berlina nastavljaju u istom stilu. Britanski ministar Džek Strou (Jack Straw) kaže da je međunarodna zajednica već pokazala dosta strpljenja:

"Odgovornost je na Iranu da pokaže međunarodnoj zajednici da je taj program u potpunosti u civilne svrhe."

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) konkretizuje:

"To mora biti način da međunarodna zajednica bude uverena da Iran koji 18 godina nije bio iskren prema Međunarodnoj agenciju za atomsku energiju sada zaista sprovodi samo atomske aktivnosti u civilne svrhe".

Iranski zvaničnici odgovaraju da Iran ne odustaje od nuklearnog programa. Najpre je predstavnik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Alasgar Sultanija izjavio da proces obogaćivanja uranijuma neće biti suspendovan, da bi nekoliko sati kasnije ministar spoljnih poslova Manušer Motaki precizirao da je ipak reč o programu u civilne svrhe:

"Objavljujem u ime Islamske Republike Iran da je pristup atomskoj tehnologiji u miroljubive svrhe nesporno pravo Irana i drugih država članica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja."

Možda je ipak najbolji odgovor na pitanje šta će velike sile učiniti u vezi sa Iranom dao nakon izjave Saveta bezbednosti u Njujorku ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Džon Bolton (John):

"Kao što sam već rekao spremni smo da se nađemo ovde ponovo za 31 dan."
XS
SM
MD
LG