Dostupni linkovi

Preminuo predsednik Kosova


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova preminuo je danas, posle teške bolesti, u 61. godini života. Predsednik je preminuo je u 11.40, u svojoj rezideniciji u Prištini.

Skupština i Vlada Kosova su proglasile petodnevnu nacionalnu žalost zbog smrti predsednika Ibrahima Rugove. Rugova će biti sahranjen u sredu 25. januara, a o mestu sahrane odlučiće njegova porodica. Odbor za sahranu je odlučio da se u ponedeljak i utorak Rugovino telo izloži u holu Skupštine Kosova. Skupština će u nedelju održati komemorativnu sednicu.

Čitavo Kosovo je u žalosti zbog smrti svog prvog predsednika. Građani i politički lideri su ispred Narodnog pozorišta u centru Prištine u tišini zapalili više stotina sveća za dušu pokojnog Rugove. Slično je i u ostalim gradovima Kosova. Mnogi odlaze u predsedničku rezidenciju i izjavljuju saučešće porodici Rugova. Stanovništvo takođe prati medije koji emituju specijalne emisije posvećene životu i radu Rugove, ali i analize političkih kretanja u post Rugovinoj eri.

Kosovske institucije su održale brojne vanredne sednice na kojima je razmatrana situacija posle smrti kosovskog predsednika. Održana je vanredna sednica Vlade Kosova i Predsedništva Skupštine.

Premijer Bajram Kosumi izjavio je da je predsednik Rugova svojom vizijom budćcnosti bio simbol ujedinjenja:

“Predsednik Rugova ostaće u novijoj istoriji najjača politička figura i simbol nezavisnosti Kosova. U ovom žalosnom trenutku Kosovu je više nego ikada potrebno jedinstvo kako bi se prevazišao bol zbog gubitka čoveka mira i nezavisnosti.”

Odmah po saznanju o smrti predsednika Rugove, šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je pozvao na hitan sastanak političke lidere Kosova. Šef UNMIK-a i članovi kosovskog Tima za pregovore o budućem statusu izrazili su duboku žalost povodom smrti Rugove i uputili saučešće porodici preminulog predsednika. Nakon sastanka Petersen je izjavio da su svi lideri Kosova ujedinjeni u nameri da se suoče sa ovim veoma teškim trenutkom:

“Zajedno sa narodom mi smo ujedinjeni u stavu da Kosovo nastavi putem mirne i prosperitetne budućnosti.”

Kosovo je izgubilo lidera u najznačajnijem trenutku, izjavio je šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen, koji je u pratnji predsednika Skupštine Kosova Nedzata Dacija posetio porodicu Rugova i lično im izrazio saučešće:

„Smrt predsednika Rugove sam doživeo kao tragediju, ali istovremeno građani Kosova, političke partije i institucije treba da deluju onako kako im je poručio preminuli predsednik.“

Prema Ustavnom okviru, predsednika Kosova u slučaju smrti zamenjuje predsednik Skupštine Kosova, u ovom slučaju Nedzat Daci, ali pošto Kosovom upravlja međunarodna zajednica, to treba da odobri šef UNMIK-a.

Predsednik Skupštine Kosova Nedzat Daci u izjavi kosovskim medijima povodom smrti predsednika Kosova je ocenio da smrt Rugove predstavlja gubitak najznačajnije ličnosti novije istorije Kosova. Daci je ocenio da je Rugova bio borac protiv komunizma i veliki zagovornik stvaranja nezavisne i suverene države Kosovo.

Nekibe Kelmendi, poslanik Skupštine, jedan od najbližih saradnika predsednika Rugove kaže daje vest o smrti predsednika Rugove primila sa velikim bolom:

„Njegovom smrću, ja kao blizak saradnik i suosnivač DSK osećam veliki duševni bol.“

Kelmendi je istakla kako je smrću predsednika Rugove narod Kosova, posebno albanski narod, izgubio velikog ćoveka i neumornog radnika za rešavanje nacionalnog pitanja.

Presednik Rugova bolovao je od raka na plućima, koji je dijagnostikovan u američkoj vojnoj bazi Landstuhl u Nemačkoj, što je javnosti obznanio sam predsednik Rugova, 5. septembra prošle godine. Rugova je iza sebe ostavio suprugu Fanu, sinove Mendima i Uku i ćerku Teutu.

Ocenjuje se da je Rugovina smrt došla u odlučujućem trenutku za budućnost Kosova. Rugova se zalagao za priznanje nezavisnosti Kosova, a umro je pred sam početak pregovora o budućem statusu. Sada je potrebno odrediti i Rugovinog naslednika na čelu pregovaračkog Tima.

*****

Prenosimo i prve reakcije iz Beograda i Podgorice na smrt predsednika Kosova, Vladeta Janković, savetnik predsednika Srbije za Radio Slobodna Evropa kaže:

"U ovim okolnostima, nestanak sa scene predsednika Kosova, Ibrahima Rugove, neće imati posledice na tok pregovora jer je albanski pregovarački tim odavno i imenovan i konsolidovan. Drugo je pitanje šta će uslediti na samoj prištinskoj političkoj sceni, u unutrašnjim odnosima albanskih stranaka na Kosovu, ali to tek ostaje da se vidi. Sami pregovori ne bi trebali ni na koji način da budu dovedeni u pitanje."

*****

Politički lider Albanaca u Crnoj Gori - predsjednik Demokratskog saveza, Mehmed Bardi, i Demokratske unije Albanaca, Ferhat Dinoša, ocijenili su da je smrt predsjednika Kosova, Ibrahima Rugove, veliki gubitak, kako za Albance, tako i za sve miroljubive narode u svijetu. Ferhat Dinoša:

"Albanci su ostali bez najznačajnije ličnosti svog istorijskog političkog i nacionalnog bića sa kraja XX i početka XXI vijeka. Predsjednik Rugova napušta ovaj svijet otvarajući vrata nezavisnog Kosova, kome je posvetio čitav svoj život. Ubjeđen sam da će kosovski politički subjekti i institucije, u odlučujućoj fazi procesa definisanja finalnog statusa Kosova, slijediti put pokretača i predvodnika tog procesa, predsjednika Ibrahima Rugove. Albanci u Crnoj Gori, sa kojima je gospodin Rugova bio u dobrim kontaktima, će s posebnim poštovanjem nositi uspomenu na lik albanskog Gandija, predsjednika Rugove."

Mehmed Bardi, predsjednik Demokratskog saveza, je rekao da je Rugova bio i ostao simbol otpora beogradskoj hegemonističkoj politici prema Albancima i građanima Kosova, ocjenjujući da će i njegova smrt svakako uticati na buduće razgovore Beograda i Prištine u smislu njihovog odlaganja dok se ne formira tim i izabere ličnost koja će zamijeniti kosovskog predsjednika.

*****

Reakcije iz regiona:

HRVATSKA

Smrt kosovskog predsjednika, Ibrahima Rugove, hrvatski mediji nazivaju odlaskom političara gandijevskog tipa, a političari poručuju kosovskim Albancima da nastave putem kojim je Rugova krenuo, izbjegavajući ekstremizam koji bi im mogao ugroziti ciljeve.

Smrću Ibrahima Rugove Kosovo i Albanci izgubili su političkog čelnika čija bi politička mudrost i staloženost itekako bili potrebni u ključnom razdoblju u koje Kosovo ulazi – ističe hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u izjavi koju je medijima poslao njegov Ured.

Mesić izražava nadu i vjeru da će legitimni predstavnici Albanaca na Kosovu znati nastaviti putem kojim je Rugova krenuo, snažno se zalagati za prava albanskog stanovništva na Kosovu, ali i izbjegavati ekstremizam koji bi mogao ugroziti ostvarenje ciljeva kojima teže.

Hrvatska nacionalna agencija Hina, a i drugi mediji, nazivaju Rugovu pacifistom koji nije dočekao ostvarenje svoga sna – neovisno Kosovo. Podsjećaju na proglašenje Kosova republikom i Rugovin desetogodišnji pasivni otpor srbijanskoj dominaciji u pokrajini.

Hrvatski radio napominje da će u javnosti ostati zapamćen i Rugovin beogradski sastanak s Miloševićem 1999. godine, nakon NATO-vog bombardiranja. Zaključuje da je odlazak Ibrahima Rugove više od smrti običnog političara i čovjeka, jer su mu kosovski Albanci bezrezervno vjerovali i u njemu vidjeli osobu koja će ostvariti njihov san o samostalnoj državi.

*****

BOSNA I HERCEGOVINA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ivo Miro Jović, kazao je kako je Rugova obilježio svoje vrijeme u najtežem razdoblju kroz koje je prolazio njegov narod. Imponirala je njegova staloženost, želja za komunikacijom s drugim i drugačijim i rješavanje konflikata mirnim putem. "U procesu normalizacije stanja na Kosovu, izgubili su velikog zagovornika načela jednakopravnosti naroda i stabilne budućnosti Kosova", kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ivo Miro Jović.

Uz izraze saučešća narodu Kosova i porodici Rugova, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sulejman Tihić, je izrazio uvjerenje da će kosovski Albanci nastaviti politiku Ibrahima Rugove:

"Ibrahim Rugova jeste bio nacionalni lider koji se borio za prava albanskog naroda, ali isto tako trudio se da bude i predsjednik svih građana Kosova. On nije nikada, pa ni u najtežim okolnostima, u svom političkom djelovanju posegnuo za nekim ekstremizmom ili radikalizmom. Zadržao je neophodni stepen umjerenosti u svojim političkim stavovima. Nadam se da njegova smrt neće negativno uticati na političku situaciju na Kosovu, posebno na predstojeće pregovore."

"Stav Albanaca u predstojećim pregovorima o statusu Kosova i bez Rugove biće isti", kaže Momčilo Novaković, član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke:

"U ovom momentu ne vjerujem da smrt Ibrahima Rugove može nešto promijeniti u radikalnom smjeru, ili u nekom drugom. Neće ostati posljedice u regionu zbog toga što na Kosovu postoji konsenzus najznačajnijih političara i političkih partija koji se tiče stavova u vezi sa regionom. Ne vjerujem da može doći do promjene."

"Smrt Ibrahima Rugove može dovesti do radikalizacije odnosa na Kosovu", smatra Krstan Simić, potpredsjednik stranke Nezavisnih socijaldemokrata:

"Imajući u vidu činjenicu da se radilo o političaru umjerenije orijentacije i političaru koji je u rješavanju pitanja i statusa Kosova zagovarao pregovore, zagovarao dijalog, bojim se da njegova smrt u ovom momentu može doprinijeti radikalizaciji odnosa na Kosovu i Metohiju, kao što može imati uticaja i na odnose u cijelom regionu."

*****

Reakcije na srmt Ibrahima Rugove stižu i iz Brisela.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana (Javier), je ocenio da je Kosovo izgubilo istorijskog lidera koji je ceo život posvetio zaštiti i promociji prava kosovskih građana. Smrt Ibrahima Rugove je, prema Solani, došla u posebno izazovnom trenutku za Kosovo. On je iskoristio priliku da kosovskom rukovodstvu uputi apel za jedinstvo i odgovornost jer je to, prema Solani, najbolji način da se oda pošta predsedniku Rugovi i da se sačuva uspomena na njega.

Šef austrijske diplomatije, Ursula Plašnik, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, ocenila je da je u toku izuzetne političke karijere predsednik Rugova neumorno radio u interesu Kosova. "Nije mu se dala šansa da upotpuni ovaj politički put", ocenila je Plašnik. I ona je, poput Solane, zatražila od kosovskog rukovodstva da se ujedini kako bi se pronašlo rešenje koje će Kosovu doneti mir, prosperitet i trajnu stabilnost.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barroso), istakao je da je preminuli kosovski predsednik radio na miroljubivom rešenju kosovskih problema i pozvao je sve prvake na Kosovu da nastave njegovo delo u tom duhu.

"Predsednik Rugova će ostati zapamćen kao čovek koji je bio posvećen ideji o stvaranju demokratskog i multietničkog Kosova. Njegovo protivljenje nasilju, naročito u teškim godinama u toku raspada bivše Jugoslavije, bilo je hrabro i izuzetno", smatra generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer (Jaap de Hoop Scheffer).
"Do poslednjeg trenutka je Rugova služio kosovskom narodu", kaže prvi čovek Alijanse i dodaje: "On je odigrao ključnu ulogu na teškom putu pomirenja. Uveren sam da će njegov primer služiti narodu i u budućnosti".

*****

Analitičare smo pitali: šta čeka Kosovo nakon smrti predsednika?

O tome Shkelzen Maliqi, publicista iz Prištine, za Radio Slobodna Evropa kaže:

MALIQI: Promeniće se politička scena. Očekujem krizu Demokratskog saveza Kosova, koji nema stabilno rukovodstvo posle odlaska Rugove. Verovatno će biti nekih novih kombinacija i promena u samoj vladi. Možda će sada vladajuća koalicija pretrpeti udarac.

RSE: Najmanje dva puta je pokušano ubistvo predsednika Rugove. Koja politička grupacija će sada profitirati na slabljenju Demokratskog saveza Kosova?

MALIQI: Procenjujem da će sve političke snage, na neki način, biti akcelerirane. Postoji rivalstvo i kod opozicije i kod vladajuće stranke. Mislim da će se sada promešati karte, da će se gotovo sve partije rekonstruisati, da će biti cepanja i novih koalicija. Smrću Rogove je završena jedna epoha, ali počinje nova.

RSE: Da li će smrt Ibrahima Rugove bitno otežati poziciju kosovskih pregovarača? Potpuno je jasno da Albanci na Kosovu, većinsko stanovništvo, žele nezavisnost. Nema ni jedne političke stranke koja to ne želi. Hoće li biti otežana situacija za Kosovare u samim pregovorima?

MALIQI: Rugova je od samog početka, kada su najavljeni pregovori, bio manje-više figurant jer je njegova bolest koincidirala sa procesom otvaranja pregovora, tako da ne očekujem bitnije probleme. Možda će biti privremenih problema dok se ne odredi ko će da vodi pregovore, ko će da zameni Rugovu. Rugova je stekao neku vrstu autoriteta, ali je malo na tome radio.

*****

Enver Hasani, profesor Univerziteta u Prištini.

RSE: Kako će se po Vama smrt predsednika Rugove odraziti na situaciju na Kosovu? Može li doći do borbe za vlast koja bi mogla izazvati nestabilnost na Kosovu?

HASANI: Sigurno je da će smrt gospodina Rugove ostaviti veliki vakum. Borba za vlast je počela i ranije, od trenutka kada je objavljena vest o njegovoj ozbiljnoj bolesti. Ta borba za vlast će se odraziti ne samo na Demokratski savez Kosova i na strukture vlasti Kosova, nego i na druge partija. Biće jako ozbiljnih refleksija na odnosd političkih snaga u vremenu koji dolazi.

RSE: Ko bi mogao da nasledi gospodina Rugovu u Demokratskom savezu Kosova?

HASANI: Najverovatnije će to biti gospodin Nedžat Daci (predsednik Skupšine Kosova) jer izgleda da ima najveću snagu i moć unutar Demokratskog saveza Kosova. Gotovo sam siguran da će unutar Demokratskog savez Kosova biti i nekih frakcija, ako ne i formiranja novih partija, ale che ime partije preuzeti struja gospodina Dacija.

RSE: Vidite li neku ličnost koja bi mogla da bude naslednik gospodina Rugove, koja bi mogla da bude lider Kosova, koja bi mogla da igra onu ulogu koju je igrao gospodin Rugova?

HASANI: Siguran sam da ulogu i karizmu koju je on imao niko neće moći da preuzme u dogledno vreme.

RSE: Ako će Kosovo ubuduće biti bez lidera, ko će biti ključni faktor u donošenju odluka?

HASANI: Ključni faktor će da budu sve relevantne političke partije. Zbog toga će politički proces biti mnogo teži, ali i mnogo nepredvidljiviji, nego što je to bilo do sada.

RSE: Da li to znači da će politički proces biti usporen i da će se odluke teže donositi?

HASANI: Ne mora tako biti. Arafatova smrt je ubrzala politički proces. Ne znači da će politički proces biti sporiji nego što je bio. Možda zvuči paradoksalno, ali smatram da će proces ići brže, samo što će biti nepredvidljiviji nego što je bio do sada.

RSE: Kako će se po Vama smrt predsednika Rugove odraziti na pregovore o statusu Kosova? Može li doći do zastoja? Može li doći do sukoba oko toga ko će biti lider pregovaračkog tima?

HASANI: U roku od tri meseca trebalo bi da se izabere novi predsednik pregovaračkog tima. Nakon toga očekujem da će proces biti brži nego što je bio do sada, ali borba za vlast i liderstvo će trajati duže od tri meseca, mnogo duže nego što se ovde misli.

*****

Sanda Rašković Ivić, čelnica Koordinacionog centra Vlade Srbije za Kosovo i potpredsednica Demokratske stranke Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa da, nakon smrti Ibrahima Rugove očekuje radikalizaciju na Kosovu.

RAŠKOVIĆ: Moja bojazan potiče iz realnosti situacije. Stigla je vest da je gospodin Petersen sazvao kosovske albanske prvake da se dogovore šta će i kako će posle. Očito je da i kod međunarodnih snaga ta briga postoji. Ona postoji još više jer je gospodin Rugova bio jedan od onih retkih političara među Albancima na Kosovu koji nisu poticali iz naoružane demokratije. Njegova opcija ipak nije bila ratna. Njegov krajnji cilj bio je nezavisnost Kosova, ali sredstvima koja nisu bila ratna. Danas, sem Vetona Suroija, i donekle Dacija, nemamo ni jednog jakog političkog lidera koji se zalaže za nenasilnu opciju. Svi ostali politički lideri su do juče nosili maskirne uniforme, pripadali su, i pripadaju, jednoj drugoj opciji. Već smo neko vreme svedoci toga da Hašim Tači pokušava da preuzme primat. Posle puštanja iz haškog pritvora se pojavljuje i Fatmir Ljimaj. Naravno da ni Haradina nije pušten bez nekog razloga. Mnogi iz međunarodne zajednice smatraju da je on jedini faktor stabilnosti, ali znamo i sami da gospodin Haradina nije zbog mirotvornih pobuda došao u Haški tribunal.

Uz bojazan postoji i nada. Nadam se da će ljudi iz međunarodne zajednice obaviti razgovore sa Albancima, čak izvršiti i određen pritisak na njih da se dozovu pameti, ne zarad Srba, niti zarad međunarodne zajednice, ali pre svega zaradi njih samih.

RSE: Šta preteže – bojazan ili nada?

RAŠKOVIĆ: Kod mene preteže nada. Vrlo je brzo reagovao Petersen. Mislim da će on uspeti da nađe neko rešenje. Ovo će sigurno destabilizovati albanski korpus. Doći će do nekog previranja. Nejasno je ko će biti prvi i kako će se ta stvar dešavati, ali je svakako situacija za Albance sada dosta nestabilna.

RSE: Mislite li da može doći do radikalnije politike albanskih pregovarača kada su u pitanju pregovori o budućnosti Kosova?

RAŠKOVIĆ: Naravno da može.

RSE: Da li mislite da ova novonastala situacija na neki način dovodi u težu poziciju srpsku stranu?

RAŠKOVIĆ: Novonastala situacija ne mora srpsku stranu da dovede u težu poziciju jer to je, pre svega, albansko pitanje. Imamo našu strategiju, imamo našu platformu, imamo pregovarački tim i radne grupe. Tim se odlično spremio za pregovore o decentralizaciji. Zaista odlični ljudi idu na te pregovore. Znači, naša strana može da bude potpuno mirna i ne treba da se plaši nikakvih problema što se tiče nas samih. Albanci imaju problem. Ne treba dopustiti da njihov problem zapljusne i nas.

*****

Jelena Milić, iz Foruma za međunarodne odnose, je na početku razgovora sa Radio Slobodnom Evropom, čiji se program sluša i na Kosovu, izrazila saučešće porodici Ibrahima Rugove, njegovim simpatizerima i svim građanima Kosova, pošto misli da je on predstavljao opciju koja je srpsko-albanske odnose vodila mirnodopskim pravcem.

MILIĆ: Dugo ćemo žaliti što nismo više obraćali pažnju na njega, pogotovo oni koji su izgubili nekoga u svim onim sukobima. Da li će njegova smrt izazvati krizu ili samo neke poremećaje? Pretpostavljam samo ovo drugo. Koliko sam shvatila, već je dogovoreno da se odloži početak pregovora o decentralizaciji, koji je bio zakazan za 25. januar.

RSE: Mislite li da može doći do nekih poremećaja na samom Kosovu kada je u pitanju albanska politička scena?

MILIĆ: Koliko ja znam, Demokratski savez Kosova se trenutno cepa jer postoje tri frakcije u okviru Rugovine stranke. Mali su izgledi da se postigne neki politički konsenzus, koji bi bio i odraz neke političke zrelosti sve te tri frakcije, da se ta stranka sačuva kao jedna politička celina, kao jedan politički identitet. Očuvanje Rugovine stranke bi međunarodnoj zajednici predstavljalo veliko olakšanje. Da li će demonstracija političke zrelosti od strane sadašnjih lidera te tri frakcije Rugovine stranke doći ili ne? Sumnjam, ali bi u svakom slučaju to bio jedan odličan signal sa Kosova.

RSE: Da li može, na neki način, biti pogoršana situacija za kosovske Srbe?

MILIĆ: I dalje mislim da kosovski Srbi najviše mogu da odmognu, ili pomognu, sami sebi jednim racionalnim promišljanjem politike Beograda prema pregovorima na Kosovu. Mislim da bi oni trebali da izađu iz jedne političke infantilnosti, da shvate da je za njih najbolje da oni prionu u proces kosovarizacije samih sebe, bez obzira kakav će biti novi status Kosova.

RSE: Da li na neki način može da bude teže srpskim pregovaračima?

MILIĆ: Ne vidim zašto bi bilo teže srpskim pregovaračima. Čini mi se da srpska strana, pogotovo zvanični Beograd, ionako nema nikakav razuman plan koji može da da neke rezultate, uz adekvatno sprovođenje pregovora. Mislim da su pozicije potpuno nerealistične, da je srpska strana u srpskoj javnosti, potpuno mimo svake političke odgovornosti, podigla očekivanja u srpskoj javnosti kakav može biti ishod pregovora i da je to stvar koja je najviše rizična i za srpsku zajednicu a Kosovu i za građane i za političku situaciju u Srbiji.
XS
SM
MD
LG