Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo i Skupština Crne Gore o vezama policajaca i kavačkog klana


Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, Podgorica, 27. septembar 2021
Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, Podgorica, 27. septembar 2021

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Vladimir Novović naložio je da se formira novi predmet nakon što je portal "Libertas press" objavio podatke Europola koji ukazuju na sumnju da su pojedini službenici policije bili u vezi sa takozvanim kavačkim kriminalnim klanom.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se kaže da je potrebno utvrditi da li ima krivičnog djela iz nadležnosti tog tužilaštva. Podaci Europola su crnogorskim organima dostavljeni prije deset mjeseci.

Međutim, kako je danas saopštilo Specijalno tužilaštvo, taj predmet je januara ove godine odbacio specijalni tužilac Saša Čađenović, navodeći da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Sa čela Specijalnog tužilaštva je u februaru smijenjen Milivoje Katnić, nakon čega je na njegovo mjesto izabran Vladimir Novović.

Iz prosrpskog Demokratskog fronta (DF) su odbacivanje pokretanja istrage od strane tužioca Čađenovića, ocijenili "nevjerovatnim":

"A još nevjerovatnije je ukoliko se utvrdi da je Milivoje Katnić još u julu prošle godine imao kompletne spise o vezama visokih policijskih funkcionera sa kavačkim klanom, i ne samo da ništa nije preduzeo, već postoji osnovana sumnja da je zajedno sa Sašom Čađenovićem učestvovao u prikrivanju dokaza", navodi iz DF-a.

DF traži od novog specijalnog tužioca da njih dvojicu obuhvati istragom.

U dokumentima Europola koje je objavio portal "Libertas press" se navodi da su aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, kao i u šverc cigareta u ime kavačkog klana. Takođe je sugerisano da bi trebalo istražiti umiješanost policijskog funkcionera Enisa Bakovića.

U objavljenim podacima se navodi da obavještajni podaci ukazuju da je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

Podsjetimo Zoran Lazović je do marta prošle godine bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, a njegov sin Petar službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost. Europol je u julu prošle godine proslijedio crnogorskim nadležnim službama, presretnutu Sky komunikaciju, kako se navodi u tekstu portala "Libertas press", između Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa Radojem Zvicerom i uhapšenim pripadnicima kriminalnih grupa iz Beograda Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković, čije se ime pominje u podacima Europola o povezanosti policije i mafije u Crnoj Gori, prvi je policijski funkcioner koji je reagovao na ove navode tvrdeći da je "profesionalno i zakonito" vršio svoju funkciju i da se "aspolutno ne može dovesti u vezu sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima i grupama".

"Odbacujem sve navode. Iznenađen sam pominjanjem mog imena", naveo je Baković.

Povodom novootkrivenih komunikacija između policijskih službenika i pripadnika kriminalnih klanova, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević je za petak 6. maj zakazao sjednicu na kojoj će se odlučivati o kontrolnom saslušanju premijera Dritana Abazovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Kavački klan je organizovana kriminalna grupa iz Kotora koja je u sukobu sa konkurentskim škaljarskim od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina. U njihovim obračunima je u proteklih sedam godina je poginulo preko 50 osoba.

XS
SM
MD
LG