Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rat protiv bandi u Salvadoru; Peking cilja na Ujgure u dijaspori


Aktivisti nevladine organizacije Greenpeacea u Norveškoj blokirali su istovaranje nafte iz ruskog tankera 25. aprila, rekavši da pošiljka pomaže finansiranje "ratova" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Kijev želi da UN traži evakuaciju iz Mariupolja -- Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je šefa Ujedinjenih nacija da pritisne Rusiju za evakuaciju opkoljene luke Mariupolj, rekavši da je to nešto što je ova organizacija sposobna da postigne.
  • Putin optužuje Zapad za 'teror' -- Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je Zapad da pokušava uništiti Rusiju. U obraćanju tužiocima Putin je zatražio da oni zauzmu čvrst stav prema onome za šta je rekao da je zavjera stranih špijuna za podjelu zemlje i diskreditaciju oružanih snaga.
  • Musk kupuje Twitter za 44 milijarde dolara -- Izvršni direktor Tesle Elon Musk sklopio je u ponedjeljak, 25. aprila dogovor o kupovini Twittera za 44 milijarde dolara čime ta društvena mreža u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Balkan na RSE

Rusija od svjedoka do rušitelja međunarodnog poretka u BiH -- Već nekoliko godina Ruska Federacija, odnosno ambasador u BiH koji je predstavlja u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC), izdvaja se mišljenjem iz stavova PIC-a i ne osuđuje direktne prijetnje teritorijalnom integritetu BiH. Kako je Ruska Federacija, jedan od svjedoka potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH, ono od čega se strahuje jeste - može li svojim potezima, koji su suprotni onome što piše u sporazumu, ugroziti mir kojem je svjedočila.

Da li je Rusija zaista uvijek bila uz Srbiju? -- Većina građana Srbije Rusiju percipira kao prijateljsku zemlju, pokazuju sva istraživanja. To se reflektuje i kroz izjave zvaničnika, koji nerijetko Rusiju nazivaju "bratskom zemljom". U međuvremenu, sve su glasniji pozivi Brisela i Vašingtona da Srbija treba da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Dio imovine ruskih oligarha u Hrvatskoj na ledu ali još nezamrznut -- U Hrvatskoj, najviše na jadranskoj obali i otocima, nalazi se između 70 i 80 vila, zemljišta i jahti koje se povezuju sa oligarsima povezanim sa režimom Vladimira Putina u Rusiji. Međutim, unazad mjesec dana nema novih podataka o tome što je sve do sada zamrznuto kako bi se spriječilo da zarada od te imovine posluži za finansiranje ruske agresije na Ukrajinu, započete prije dva mjeseca.

Turističke cijene stanova za ukrajinske izbjeglice u Crnoj Gori -- U budvanskim agencijama za nekretnine potvrđuju da je dolaskom većeg broja Ukrajinaca, ali i Rusa prethodnih par mjeseci iznajmljivanje stanova poskupilo od 50 odsto do čak duplo za one na boljim lokacijama. Mnogi stanodavci sada traže plaćanje zakupa najmanje pola godine unaprijed.

Izbjegli iz Ukrajine i volonteri u kriznom štabu za pomoć Ukrajincima u Budvi, 19. april 2022.
Izbjegli iz Ukrajine i volonteri u kriznom štabu za pomoć Ukrajincima u Budvi, 19. april 2022.

Svijet

Nastavak rata protiv bandi u Salvadoru u produženom vanrednom stanju -- Vlasti Salvadora produžile su za mesec dana vanredno stanje uvedeno za borbu protiv bandi, uprkos kritikama grupa za zaštitu ljudskih prava da su vanredne mere dovele do nasumičnih i proizvoljnih hapšenja, kao i ograničavanja medijskih sloboda, pišu svetski mediji.

Jardine: Kina ima više alata nego ikada da cilja Ujgure u inostranstvu -- Od sajber napada u Evropi do dogovora o ekstradiciji u južnoj i centralnoj Aziji, novi izvještaj pokazuje koliko se daleko proširila kampanja transnacionalne represije Pekinga protiv Ujgura i drugih mislimanskih manjina.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici -- Da li je povratak na posao nakon rada od kuće udar na novčanik?

Sve više radnika vraća se u kancelarije nakon pandemijskog perioda rada od kuće u posljednje dvije godine. Ovaj povratak znači adaptaciju na nekadašnje dnevne rutine, ali i prilagođavanje troškovima odlaska na posao.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG