Dostupni linkovi

Musk kupuje Twitter za 44 milijarde dolara


Ilustracija: Twitter nalog Elona Muska
Ilustracija: Twitter nalog Elona Muska

Izvršni direktor Tesle Elon Musk sklopio je u ponedjeljak dogovor o kupovini Twittera za 44 milijarde dolara. Ovim dogovorom društvena mreža Twitter u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Ranije su izvori za Reuters naveli da je Twitter spreman da pristane na prodaju Elonu Musku za oko 43 milijarde dolara u gotovini, što je cijena koju je izvršni direktor Tesle nazvao svojom "najboljom i konačnom" ponudom.

Na vijest o pregovorima dionice Twittera porasle su za četiri posto na otvaranju berze u ponedjeljak.

“Nadam se da će i moji najveći kritičari ostati na Twitteru jer to je upravo znači slobodu govora”, napisao je Musk na Twitteru prije zvanične potvrde o kupovini.

Musk, najbogatija osoba na svijetu prema Forbesu, pregovarao je o kupovini Twittera u ličnom svojstvu, a njegova kompanija Tesla nije uključena u posao.

Ugovorom prestaje funkcioniranje Twittera kao javne kompanije koja je na tržište izašla 2013. godine.

Musk je naveo da Twitter mora biti privatan kako bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora.

"Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva", rekao je Musk u saopštenju.

Ranije je naglasio da bi za njega glavni prioritet bila eliminacija "vojske botova" na Twitteru.

Naglasio je i da bi platforma trebala biti opreznija kada odlučuje hoće li ukloniti tvitove ili trajno zabraniti korisnike.

Do dogovora je došlo samo četiri dana nakon što je Musk predstavio finansijski paket kojim će podržati akviziciju. To je navelo odbor Twittera da ozbiljnije shvati posao i mnogi dioničari traže od kompanije da ne dopusti da prilika za dogovor izmakne, izvijestio je Reuters u nedjelju.

Prije ponude o kupovini ove društvene mreže Musk je kupio devet posto dionica čime je postao najveći dioničar Twittera.

Prodaja predstavljala priznanje Twittera da njegov novi izvršni direktor Parag Agrawal ne može učiniti kompaniju profitabilnijom, uprkos tome što je na putu da ispuni ambiciozne finansijske ciljeve koje je kompanija postavila za 2023. godinu.

Nekadašnji izvršni direktor i suosnivač Twittera Jack Dorsey povukao se sa svoje funkcije u novembru prošle godine nakon čega ga je zamijenio dotadašnji izvršni tehnološki direktor Parag Agrawal.

Twitter su 2006. godine osnovali Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams i Noah Glass.

Dorsey je bio na čelu kompanije do 2008. godine kada se povukao i osnovao aplikaciju za digitalno plaćanje Square, koja je također porasla u multimilijardersku kompaniju.

Na čelo Twittera se vraća ponovo 2015. godine. Dorsey je bio i prva osoba koja je poslala prvi tweet kada je kompanija pokrenuta. Taj tweet prodat je u martu ove godine u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) za nešto više od 2,9 miliona dolara.

Novi vlasnik Twittera, najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, također je izvršni direktor kompanije za električne automobile Tesla. On je i osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX-a, te vodi startup Neuralink i infrastrukturnu firmu The Boring Company.

Muskovo bogatstvo Forbes procjenjuje na 265 milijardi dolara.

Aktivan je korisnik Twittera na kojem ima preko 80 miliona pratilaca.

Izvor: Reuters, AP

XS
SM
MD
LG