Dostupni linkovi

Kijev želi da UN traži evakuaciju iz Mariupolja


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u razgovoru za AP, 25. aprila 2022.
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u razgovoru za AP, 25. aprila 2022.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je šefa Ujedinjenih nacija da pritisne Rusiju za evakuaciju opkoljene luke Mariupolj, rekavši da je to nešto što je ova organizacija sposobna da postigne.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u intervjuu za Associated Press da je zabrinut da bi posjetom Moskvi prije no što otputuje u Kijev, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres mogao biti ranjiv da upadne u "zamku" Kremlja u ratu. Guterres bi u Moskvu trebao otputovati u utorak.

Guterres bi se "trebao fokusirati prvenstveno na jedno pitanje: evakuaciju Mariupolja", rekao je Kuleba, govoreći o primorskom gradu u kojem je zarobljeno oko 100.000 ljudi.

"Ovo je stvarno nešto što je UN sposoban učiniti. I ako pokaže političku volju, karakter i integritet, nadam se da će nam to omogućiti da napravimo jedan korak naprijed", rekao je.

Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq rekao je u New Yorku da će Guterres imati mnoge inicijative i prijedloge, dodajući: "Ne želim davati previše detalja u ovoj fazi o vrsti prijedloga koje će imati", rekavši da se radi o”prilično delikatnom trenutku.”

Što se tiče odlaska u Moskvu prije Kijeva, Haq je rekao da je raspored razrađen s obje strane i da "nije bilo posebne važnosti što će posjetiti jednu zemlju prije druge... Mislim da nitko ne može reći da je on, kao što ste rekli, ovim ide na ruku.”

Kuleba je govorio dan nakon što su se američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin susreli sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. Ovo je bila američka posjeta Kijevu na najvišoj razini od ruske invazije 24. februara.

Kuleba je pohvalio posjetu i nazvao ih predstavnicima "zemlje koja je učinila više od bilo koje druge zemlje na svijetu" za Ukrajinu.

Upitan jesu li nove najave dovoljne Kuleba je rekao da "sve dok ruski vojnici staju na ukrajinsko tlo, ništa nije dovoljno".

"Cijenimo sve što je učinjeno, uključujući i Sjedinjene Države", rekao je Kuleba. “Razumijemo da je za neke ono što je učinjeno već revolucija, ali to nije dovoljno dok traje rat.

“Nije zato što su Ukrajinci pohlepni, nije zato što želimo iskoristiti priliku i dobiti onoliko koliko želimo. Ne, to je zato što trebamo pobijediti u ovom ratu", rekao je.

Kuleba je naglasio potrebu da Zapad što prije dostavi oružje potrebno Ukrajini za pobjedu u ratu i spriječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da ide "dublje u Europu".

“Znate, svaki razgovor o oružju počinje tako što kažemo ‘ovo nam treba’. A početni odgovor je ‘mislimo da vam ne treba baš ovo. ... Hajde da razmislimo o tome.’ Potrebno je neko vrijeme da se partneri razmisle, ali problem je što se rat ovdje nastavlja”, rekao je.

“Na kraju ipak dobijemo ono što nam treba, a onda to počnemo dobivati u dovoljnim količinama. Ali vrijeme je izgubljeno. To je glavno pitanje koje treba riješiti, a mi smo bili vrlo otvoreni s našim posebno američkim kolegama, ali i s drugim zemljama po tom pitanju. Počnite raditi stvari brzo.”

Iako Ukrajina i Rusija vode razgovore o okončanju rata još od prvih dana, Kuleba je rekao da misli da će sve manje od razgovora između Zelenskog i Putina donijeti malo rješenja.

O svom ruskom kolegi, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, Kuleba je rekao da misli kako nije “spreman za ozbiljan razgovor."

Dodao je da ne misli da je Rusija spremna pronaći “rješenja za pregovaračkim stolom”.

“Ali ako vidim da mijenjaju taj stav i da su spremni ozbiljno tražiti obostrano prihvatljiva rješenja, prevladat ću svoje gađenje i sjesti s njim i razgovarati”, rekao je Kuleba.

Što prije predsjednik Putin pristane na susret s predsjednikom Zelenskim, to će biti vjerojatnije da će se približiti trenutak kraja rata, dodao je.

"Ne dajem stopostotnu garanciju, ali imam povjerenja u svog predsjednika. Razumijem da je spreman za taj razgovor i da zna kako pregovarati. Što duže predsjednik Putin bježi od ovog sastanka, to je (više) vjerovatno da će on je u potpunosti fokusiran na ratni scenarij”, rekao je Kuleba.

Ponovio je stav Zelenskog da bi eskalacija u Mariupolju uništila šanse za pregovore s Rusijom.

“Poslali smo vrlo jasnu poruku: ako želite te ljude ubiti ili ih želite držati kao zarobljenike i poniziti, to će biti to. To će biti crvena linija”, rekao je. “Ali nije dovoljno zadržati stvari onakvima kakve jesu. Zaista je važno evakuirati ih sve, spasiti ih."

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG