Dostupni linkovi

Vučić: Srbija pod pritiskom glasala za isključenje Rusije iz UN saveta


Sednica na kojoj je donesena odluka da se Rusija isključi iz Saveta za ljudska prava UN, 7. april 2022.
Sednica na kojoj je donesena odluka da se Rusija isključi iz Saveta za ljudska prava UN, 7. april 2022.

Srbija je nameravala da bude uzdržana u glasanju o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN), ali je usled pritisaka odlučeno da se glasa za rezoluciju, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

UN su u četvrtak donele odluku da se Rusija isključi iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izveštaja o zločinima u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

"Naša je odluka bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritisaka koji nemaju veze sa ličnim. Niko nije meni došao i rekao, ili me ucenio, ali oni ucenjuju zemlju...Oni vam kažu da li vi znate da se danas ili sutra odlučuje o tome hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija (Evropske unije) za naftu", izjavio je Vučić u intervjuu za javni servis Radio Televizija Srbije (RTS) u četvrtak, 7. aprila.

Srbija je, kako je Vučić objasnio – vojno neutralna zemlja, ali ne i politički neutralna.

"Srbija je na evropskom putu. Mi smo vojno neutralna država, ali nismo politički neutralna država, mi smo na evropskom putu", dodao je Vučić.

Srbija ostaje na evropskom putu

Predsednik Vučić je rekao da nad Srbijom "lebdi" pretnja sankcijama i zaustavljanja evropskog puta, a zbog odnosa Srbije prema Rusiji.

"Drag mi je Zapad, mnogo volim Rusiju, a najviše na svetu volim Srbiju", rekao je Vučić i istakao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela niti jednu restriktivnu meru prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Kako je rekao, Srbija će izdržati na evropskom putu ali i da neće da okrene leđa tradicionalnim prijateljima (misli se na Rusiju).

Vučić je potvrdio da mu je predsednik Rusije, Vladimir Putin, čestitao na pobedi na parlamentarnim i predsedničkim izborima u nedelju 3. aprila.

Predsednik Srbije je, kako je objasnio, sa ruskim predsednikom razgovarao o snabdevanju Srbije gasom i Naftnoj industriji Srbije, koja je u vlasništvu ruske državne kompanije Gazpromnjeft.

Vučić je rekao kako mu je Putin preneo da "sve u Ukrajini ide po njegovim (Putinovim) planovima".

Presretanja aviona iz Moskve prema Beogradu

Predsednik Srbije je za javni servis rekao da je u sredu, 6. aprila, nepoznati vojni avion, iznad Letonije, na letu Moskva Beograd, pratio putnički avion. Let Moskva – Beograd, kasnio je tri sata, naveo je Vučić.

"Avion je bio vojni lovac - podsećao na fantoma 15 ili eurofighter", rekao Vučić.

On je preneo da je ruska kontrola letanja upozorila Srbiju o tom avionu.

"Taj jučerašnji događaj nije nas ostavio ravnodušnim. Sutra će država da traži dodatne informacije od Rusa ali i od NATO", rekao je Vučić.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela 24. februara, uz raketiranje Kijeva i drugih gradova, nakon koje je je, prema podacima UN-a, iz zemlje izbeglo više od 4,5 miliona ljudi.

Srbija je glasala 2. marta glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija, ali zvanični Beograd je odbio da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi.

Nova Vlada do avgusta

Vučić je za RTS naveo da je očekuje da će nova Vlada Srbije biti formirana pre zakonom propisanog roka, do avgusta.

On je ocenio i da nije "sasvim zadovoljan" svojim rezultatom na predsedničkim izborima.

Vučić je prema prvim preliminarnim rezultatima na izborima u nedelju 3. aprila, osvoji drugi mandat od pet godina, sa nešto manje od 60 odsto glasova podrške.

"Narod hoće više transparentnosti", rekao je Vučić i dodao da su potrebne velike promene u partiji koju vodi.

On je objasnio da unutar Srpske napredne stranke, čiji je lider, postoji veliko interesovanje za ponovno održavanje parlamentarnih izbora, ali i da je on protiv toga.

"Država mora da bude iznad partijskih interesa", rekao je Vučić i potvrdio da će samo "još nekoliko meseci" biti na čelu Srpske napredne stranke.

Izbori u Beogradu

Što se tiče grada Beograda, tu je završeno brojanje (glasova posle izbora u nedelju 3. aprila), objasnio je Vučić.

"Socijalistička partija Srbije i mi (Srpska napredna stranka) smo rekli da nećemo sa njima (opozicionim strankama) formirati vladu u Beogradu", rekao je Vučić.

On je rekao da se ne bavi lokalnim izborima ali da su mu kolege iza partije prenele da će svakako formirati vlast i u Beogradu.

"U stranci su mi rekli da imaju lagodnu većinu da vode Beograd", rekao je Vučić.

Govoreći o predlogu lidera opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o ponavljanju izbora na nekoliko mesta u Beogradu, Vučić je rekao da će se sastati sa njim da razgovara, u nedelju ili ponedeljak (10. Ili 11. aprila).

Predsednik opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je 5. aprila da je na lokalnim izborima bilo 70.000 više glasova za opozicione stranke, odnosno za promenu lokalne vlasti u Beogradu, kao i da je na sastanku opozicije dogovoreno da niko ne učestvuje u vlasti na lokalnom nivou.

XS
SM
MD
LG