Dostupni linkovi

Putin i Vučić razgovarali o energentima i trgovinskoj razmeni


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 17. januara 2019.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 17. januara 2019.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru 6. aprila čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i osvajanje najviše glasova vladajuće Sprske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima.

Kako stoji u saopštenju na sajtu predsednika Srbije, Putin je Vučiću poželeo "sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose".

Predsednik Vučić zahvalio je na čestitkama i ponovio ono što je izjavio u noći nakon izbora, da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Rusijom.

U saopštenju se navodi da su dvojica predsednika analizirali ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene.

"Predsednik Vučić je upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije", navodi kancelarija predsednika Srbije.

Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog energenta.

Na kraju, kako stoji u saopštenju, predsednik Putin je informisao predsednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima za, kako je rekao, pokretanje "operacije u Ukrajini", a predsednik Vučić se pozvao na "Putinu poznate stavove Srbije i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu".

Nakon isteka dugoročnog sporazuma o isporukama gasa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novembru prošle godine, u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da cena gasa za Srbiju neće biti promenjena, odnosno da će biti ograničena na 270 dolara za hiljadu kubnih metara do maja 2022.

U međuvremenu, Rusija je 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu, a Evropska unija uvela niz sankcija prema Rusiji koje pogađaju direktno ruski, a indirektno i srpski energetski sektor.

Na osnovu zaključaka sa Saveta za nacionalnu bezbednost, Srbija se na sednici Generalne skupštine UN-a 2. marta pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu, ali nije uvela sankcije Rusiji, i tako ostala neusklađena sa spoljnom politikom EU kada je reč o Rusiji.

Putin je Vučiću među prvim državnicima čestitao nov predsednički mandat, dan nakon izbora 3. aprila.

Dvojica predsednika su poslednji put telefonski razgovarali 25. decembra 2021, a uživo su se poslednji put sastali 25. novembra iste godine, kada je predsednik Vučić boravio u jednodnevnoj poseti Rusiji.

XS
SM
MD
LG