Dostupni linkovi

Poslanici RS završili raspravu o osnivanju neustavne agencije za lijekove


Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, 20. oktobar 2021.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, 20. oktobar 2021.

Završen je prvi dan 20. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj su poslanici raspravljali, između ostalog, o dopunama Zakona o republičkoj upravi - koji predviđa osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Sjednica se nastavlja 9. februara u 10 časova. Iz NSRS je najavljeno da će poslanici glasati o svim tačkama dnevnog reda u četvrtak, 10. februara.

Ovaj zakon je neustavan, jer njime RS pokušava da prenese nadležnost u ovoj oblasti sa Bosne i Hercegovine (BiH) na entitet, što prema Ustavu BiH ni jedan od dva entiteta ne može samostalno da radi.

Senka Jujić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, pojasnila je u uvodnoj riječi na sjednici parlamenta RS da se prvim članom zakonskih izmjena reguliše osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, drugim poslovi te Agencije, a trećim njihovo stupanje na snagu.

"Ukazala se potreba za usklađivanjem predloženih izmjena zakona o republičkoj upravi sa zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima", istakla je ministarka Jujić.

O ovom prijedlogu zakona se raspravlja po hitnom postupku.

Jelena Trivić, poslanik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) u NSRS, istakla je da se pitanje osnivanja entitetske agencije za lijekove pojavilo nakon navoda o upotrebi tehničkog kiseonika u RS.

"Ti razlozi za donošenje zakona nisu vezani za vraćanje nadležnosti, nego za način da se prevaziđe to. Mislim da se ovdje neko igra politički, a da će se odraziti na stvarni život ljudi", upozorila je Trivić.

Ona je u skupštinskoj raspravi podsjetila da su sporazum o formiranju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa Federacijom BiH prije više od 10 godina potpisali funkcioneri SNSD-a, uključujući i Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS.

BiH od 2009. ima državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva, jedinstveno regulatorno tijelo koje je preuzelo većinu poslova iz oblasti farmacije koje su do tada obavljali entiteti.

Osnovana je nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Šmit će razgovarati sa ambasadorima PIC-a o potezima NSRS

Poslanici u NSRS-u će tokom ovog skupštinskog zasjedanja da raspravljaju i o Nacrtu zakona o VSTS-u koji predviđa osnivanje entitetskog visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Ovaj zakon je takođe neustavan, jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, što je moguće učiniti samo u bh. parlamentu.

Od 2004. funkcioniše VSTS BiH, koji imenuje sudije i tužioce, te uspostavlja i čuva nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe na svim nivoima vlasti.

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je govoreći o nacrtu zakona, poručio da će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC).

Podsjetio je da su država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTS-a za BiH.

Istovremeno, reagovali su i lideri opozicije u RS.

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) poručio je u utorak 8. februara, nakon sjednice Predsjedništva te stranke, da je najavljeni zakon o VSTS RS doprinos novom haosu i pravnoj praznini.

"Nije rečeno da li se ukida VSTS BiH, ne znamo šta će se pojaviti u praksi sutra kada na scenu stupe i jedan i drugi zakon, koji će gdje važiti, šta ćemo raditi u takvim slučajevima, ništa od toga nema", istakao je Šarović nakon sjednice održane u Banjaluci.

On je poručio da njegova stranka ne treba da na bilo koji način bude "saučesnik nekvalitetnih i nepripremljenih poteza čija je svrha da pomognu jednoj političkoj opciji da pridobije naklonost glasača".

Nenad Nešić, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS), u saopštenju ističe da "očekuje da vlast u Republici Srpskoj počne donositi zakone koji će početi važiti 2100. godine.

Podsjeća da se zakonom dijele nadležnosti između RS i BiH.

Zabrinutost Vašingtona i Brisela zbog VSTS-a

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH i Evropska unija (EU) pozvali su sve lidere da odbiju raspravu o Nacrtu zakona o VSTS-u.

"Pozivamo sve lidere da odbiju radnje, kao što je nacrt zakona o kojem se raspravlja, koje podrivaju ustavni poredak i dozvoljavaju cvjetanje korupcije", navodi se u odgovoru za RSE iz Ambasade SAD-u BiH 7. februara.

"Usvajanje ovog zakona u RS-u predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima", navodi se iz EK u odgovoru za RSE.

"Transparency International" BiH se takođe oglasio po pitanju zakona o VSTS-u, i upozorio je da bi se usvajanjem Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu entiteta Republika Srpska stvorio "opasan presedan koji bi doveo do pravne nesigurnosti".

Prema zaključcima od 10. decembra, NSRS je zadužila entitetsku Vladu da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i zakon o VSTS-u – koji je prvi došao na red.

Početkom januara, američka administracija uvela je sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a.

Kretanja Dodikovih stavova o blokadi institucija BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG