Dostupni linkovi

Schmit će o potezima Skupštine RS-a razgovarati sa ambasadorima PIC-a


Visoki predstavnik Christian Schmidt
Visoki predstavnik Christian Schmidt

Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i uticaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije (EU), izjavio je visoki predstavnik Christian Schmidt 8. februara.

Osvrćući se na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) sa tačkom dnevnog reda koja se tiče zakona o entitetskom visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Schmidt je naveo da će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Podsjetio je da su država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH.

"Uspostava jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH moderniziralo u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. Kako bi se ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji", dodao je Schmidt, saopćio je Ured visokog predstavnika (OHR).

Schmid je upozorio da bi "ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, VSTV-u Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma.

"Time se ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava", kazao je.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na sjednici 8. februara raspravljaju, između ostalog, o zakonskom rješenju o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a, te zakonskom prijedlogu koji omogućava osnivanje agencije za lijekove.

Poslanici u NSRS-u će raspravljati i o Nacrtu zakona o VSTV-u koji predviđa osnivanje entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koje preuzima nadležnosti u biranju sudija i tužilaca u sudovima u tom entitetu.

Riječ je o zakonima kojima vladajući u tom bh. entitetu pokušavaju "vratiti" nadležnosti s državnom nivoa BiH na entitet, što - prema Ustavu BiH - ni jedan od dva entiteta ne može samostalno raditi.

XS
SM
MD
LG