Dostupni linkovi

U sudu UN-a Azerbejdžan optužuje Armeniju za etničko čišćenje


Znak koji pokazuje područje očišćeno od mina u Nagorno Karabahu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Azerbejždana optužio je Armeniju za “etničko čišćenje” i nastavak postavljanja mina na svom teritoriju čak i nakon što je krajem prošle godine postignut prekid vatre kojim je okončan šest sedmica dugi rat. Optužbe dolaze u momentu kada u najvišem sudu Ujedinjenih nacija u Hagu počinju saslušanja za drugi slučaj vezan za sukobe.

Armenija odbacuje optužbe.

Sud je 14. oktobra održao raspravu o tužbi koju je Armenija podnijela protiv Azerbejdžana, a koja se također odnosi na prošlogodišnji rat u kojem je poginulo više od 6.600 ljudi. Rat je okončao sa Azerbejdžanom koji je vratio kontrolu nad velikim dijelovima teritorija.

“Kampanja etničkog čišćenja i poticanja na nasilje nad Azerbejdžancima je u toku”, rekao je 18. oktobra Elnur Mammadov Međunarodnom sudu pravde.

On je dodao da je navodna kampanja postavljanja mina “jednostavno nastavak armenske decenija duge operacije etničkog čišćenja i pokušaj da se ta područja očiste od Azerbejdžanaca”.

Predstavnik Armenije Yeghishe Kirakosian odbacio je tvrdnje Azerbejdžana kao “poteze koji su odbrambeni i smišljeni”. Rekao je da je sam Azerbejdžan podmetnuo stotine hiljada nagaznih mina u području sukoba početkom 1990-ih.

Kirakosian je slučaj Azerbejdžana nazvao “vježbom lažne ekvivalentnosti. Taktikom stvorenom da se napravi magla informacija, da se stvori dojam da je Azerbejdžan prava žrtva.”

On je također rekao kako je Armenija već predala dvije mape minskih polja i da su spremni da “daju sve karte koje imaju”.

Tokom prošlosedmičnog saslušanja, Armenija je optužila Azerbejdžan za ozbiljna kršenja ljudskih prava dok je Azerbejdžan odbacio “netačnu sliku” i branio svoje postupke u Nagorno Karabahu.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je od početka 1990-ih pod nadzorom etničkih Armenaca.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Armenaca za neovisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Armenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnijela živote 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Armeniju, Nagorno-Karabah i pridružene teritorije, dok su Armenci napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Dvije strane su se redovno sukobljavale zbog ove teritorije tokom prethodnih godina.

Sukobi koji su eskalirali u septembru prošle godine bili su na najgorem nivou još od devedesetih, kada je u Nagorno-Karabahu ubijeno 30.000 ljudi.

Sporazum o završetku rata oko sporne regije Nagorno-Karabah Armenija i Azerbejdžan su potpisale u novembru prošle godine uz prisustvo Rusije. Prekid borbe koja je trajala od kraja septembra i tokom koje je poginulo više hiljada ljudi, počeo je 10. novembra.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG