Dostupni linkovi

Dijalog Kosova i Srbije nastavlja se 11. maja u Briselu


Aleksandar Vučić sa Ursulom fon der Lajen
Aleksandar Vučić sa Ursulom fon der Lajen

Nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou biće održana 11. maja, najavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak (26. aprila) u Briselu.

“Nadam se da ćemo imati novi sastanak, na datum koji smo zakazali za 11. maj”, rekao je Borell.

On je pozvao i Kosovo i Srbiju da “bez obzira na prepreke” nastave angažovanja u pregovorima, koji treba da vode ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Dijalog između Kosova i Srbije, koji je počeo pre deset godina uz posredovanje Evropske unije (EU), bio je prekinut 2018. godine nakon što je Kosovo uvelo uvozne takse na proizvode iz Srbije, te ponovo pokrenut 2020. godine.

Usklađivanje spoljne politike

Borelj je Vučiću rekao da Srbija treba da bude posvećena dijalogu i da treba da uskladi spoljnu politiku sa politikom EU, jer se radi o veoma važnom elementu i na tome “insistiraju mnoge države članice”.

Predsednik Srbije je naveo kako je Srbija spremna da bude još više posvećena i konstruktivna u dijalogu kako bi se stvorila atmosfera za mogući kompromis, te naveo da se zalaže i za suštinska rešenja u dijalogu a ne samo za nastavak rada u ovom procesu. Kada je u pitanju usklađivanje spoljne politike Vučić je priznao da se suočava sa “nekim poteškoćama” ali je obećao da će napredovati u nekim, ali ne svim, elementima evropske spoljne politike.

“Objasnio sam neke poteškoće sa kojima se suočavamo, a koje su takođe povezane sa pitanjem Kosova, ali obavezali smo se i odlučni smo da povećamo nivo deklaracija sa kojima ćemo se saglasiti sa EU i sa kojima ćemo se prilagoditi. Biće izuzetaka jer postoje teški položaji koje nisam krio niti ću da ih krijem”, izjavio je Vučić.

Pet stvari koje treba da znate o dijalogu Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

'Non pejper' nepostojeće pitanje

Upitan da prokomentariše takozvani "non-pejper" (non-paper) u kojem se uz ostalo govori o prekrajanju granica Srbije i Kosova, evropski šef diplomatije je podvukao da je čuo priče o tom dokumentu ali da ga nije video.

“Taj non-pejper je za mene nepostojeće pitanje”, rekao Borell.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je ovog meseca navodno sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta, "non pejper", koji je, ustvrdio je taj portal, premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, a u kojem se predviđa i pripajanje Srbiji bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj. Janša je demantovao da "non pejper" postoji.

Predsednik Srbije je takođe rekao da nije video pomenuti dokument niti mu je ikad iko predstavio, ali nije odbacio spremnost da razgovara o bilo čemu.

“Za razliku od mnogih drugih, uvek sam otvoren za bilo kakvu vrstu rasprave. Ne mislim da živimo na srednjovekovnoj inkviziciji”, izjavio je Aleksandar Vučić.

'EU apsolutno nije za promjene granica u regiji'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Vladavina prava i sloboda medija za ubrzanje pregovora

Predsedniku Srbije na razgovorima sa zvaničnicima EU u Briselu u ponedeljak je rečeno kako je Srbija ostvarila solidan napredak u reformskoj agendi Evropske unije (EU), ali se očekuje dalji napredak naglašeno u oblasti vladavine prava i slobodne medija.

Borelj je upozorio da Srbija može da ubrza proces pristupnih pregovora jedino ako pokaže rezultate u ključnim reformama u te dve oblasti, dok je Vučić obećao da će Srbija pokazati više rezultata u polju vladavine prava “nego što je bio slučaj ranije”, ali je zatražio i nepristrasan pristup EU.

Neophodno je da Srbija “nastavi da pokazuje pozitivne rezultate” u polju vladavine prava tokom pristupnog procesa, rekla je i predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) tokom sastanka sa Vučićem.

Međuvladina konferencija u junu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Oliver Varhelji) je nakon susreta sa Vučićem za juni mesec ove godine najavio međuvladinu konferenciju sa Srbijom, a o susretu sa Vučićem na Tviteru napisao:

“Razgovarano je o ubrzanju pristupnih pregovora sa Srbijom, na osnovu solidnog napretka na EU reformskoj agendi”, objavio je Varhelyi na Twitteru.

Grant EU za izgradnju pruge

Predsednik Srbije je tokom posete Briselu u ponedeljak, kako je rekao, dobio konkretnu podršku EU za izgradnju pruge od Srbije prema Severnoj Makedoniji, a ovaj projekat je nazvao “delom njegovog nasleđa” i jednom od najvažnijih stvari koja je urađena, sa kojom će Srbija “izgledati 100 odsto drugačije”.

Šeficu Evropske komisije i šefa evropske diplomatije Vučić je pozvao da prisustvuju, kako je naveo, “revolucionarnoj ceremoniji” potpisivanja ugovora o ovom projektu, za čije finansiranje je više od 35 odsto grant EU.

U Brisel ide i Kurti

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) prethodno saznao iz EU, nakon Vučića na razgovorima sa zvaničnicima EU u Briselu bi trebalo da 28. i 29. aprila bude i kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti).

Kada je u pitanju stav Kosova o nastavku dijaloga, portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Prparim (Kryeziu) je krajem marta za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je premijer Kurti već izneo svoj stav po pitanju dijaloga sa Srbijom, koji ostaje nepromenjen.

„Premijer Kurti ima četiri principa na kojima će se zasnivati dijalog sa Srbijom. "Prvo, mora se priznati realnost nezavisnog Kosova. Tako da se ne možemo vratiti na 2008. godinu, pre nezavisnosti. Drugo, istina mora biti prihvaćena. Srbija je počinila genocid na Kosovu i mora priznati zločine koje je počinila. Treće, moramo biti ravnopravni. Kosovo ne može biti tema diskusije, ali mora biti ravnopravna strana u diskusiji. Četvrto, građani bi trebali da imaju koristi od dijaloga i konačnog sporazuma. Dijalog se ne vodi radi regulisanja imidža političara, već radi poboljšanja života građana“, rekao je Krueziu.

Poslednja runda Kosova i Srbije u okviru dijaloga na najvišem nivou je održana 7. septembra 2020. godine kada su se sastali predsednik Srbije, Vučić i bivši premijer Kosova, Avdullah Hoti (Avdulah).

Na tom susretu je srpska strana pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Nakon toga kosovska strana više nije bila spremna da se vrati za pregovarački sto kako bi nastavila diskusiju oko ove teme.

Kako RSE saznaje u Briselu, narednog meseca, nakon prve runde nastavka dijaloga na najvišem nivou, uslediće više susreta na ekspertskom nivou. Takođe, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak namerava da pre letnjih odmora organizuje “najmanje dve runde na najvišem političkom nivou”.

U okviru dijaloga Srbije i Kosova postignuto je više od 20 sporazuma, a sporazum koji još nije primenjen iz 2015. godine odnosi se na Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu.

XS
SM
MD
LG