Dostupni linkovi

Vučić i Kurti u odvojenim posetama Briselu


Premijer Kosova, Albin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić
Premijer Kosova, Albin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Evropsku prestonicu će naredne nedelje posetiti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova, Albin Kurti (Aljbin).

Dok je, kako se saznaje, povod za Vučićevu posetu poziv šefa evropske diplomatije Josepa Borella (Žozep Borelj), biće ovo prva poseta Kurtija u svojstvu premijera Kosova Evropskoj uniji (EU).

Vučić će posetiti Brisel 26. aprila a Kurti će boraviti krajem naredne nedelje odnosno između 28. i 29. aprila.

Kako saznajemo iz evropskih izvora, obojicu će primiti najviši evropski zvaničnici, uključujući i šefove EU institucija, poput predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen (fan der Lajen) i predsednika Evropskog saveta Charlsa Michela (Šarl Mišel).

Zvaničnici EU isključuju mogućnost da će doći do susreta Vučić-Kurti u toku naredne nedelje, međutim najavljuje se ubrzo održavanje runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Stoga, kako kažu naši izvori, ove dve zvanične posete će služiti kako bi se “pripremio teren” za prvi susret između srpskog predsednika i kosovskog premijera čime bi se obeležio nastavak dijaloga.

Mesec maj se u briselskim kuloarima spominje kao okvirni vremenski rok kada bi se mogla održati prva ovogodišnja runda dijaloga na najvišem političkom nivou.

Poslednja runda na ovom nivou je održana 7. septembra 2020. godine kada su se sastali predsednik Srbije, Vučić i bivši premijer Kosova, Avdullah Hoti (Avdulah). Na tom susretu je srpska strana pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Nakon ovog trenutka, kosovska strana više nije bila spremna da se vrati za pregovarački sto kako bi nastavila diskusiju oko ove teme.

Inače, odmah nakon prve runde uslediće više susreta na ekspertskom nivou, a kako se saznaje iz pouzdanih izvora, specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak namerava da pre letnjih odmora organizuje “najmanje dve runde na najvišem političkom nivou”.

XS
SM
MD
LG