Dostupni linkovi

Dačić: Prioritet kompromis u rešavanju pitanja Kosova


Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak, 13. aprila, da je pronalaženje kompromisa za pitanje Кosova "apsolutno najvažniji državni i nacionalni prioritet Srbije" i naglasio da predstavnici Srbije "znaju da u američkom predsedniku Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) imaju iskrenog partnera".

"Srbija i Sjedinjene Države nisu dozvolile da godina, koju je pojela korona, pojede i naše međusobne odnose. Imali smo neprekidnu i veoma živu diplomatiju, koja je kulminirala početkom septembra prošle godine susretom predsednika Vučića i tadašnjeg predsednika (Donalda) Trampa (Trump) u Beloj kući, kada je sklopljen važan sporazum u vezi sa Кosovom, ali i drugim bitnim pitanjima", rekao je Dačić, na konferenciji "Godinu dana kasnije: srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID-a 19".

On je rekao da "promena administracije i dolazak predsednika Bajdena, za Srbiju samo znači nastavak stalnog i partnerskog rada na pronalaženju kompromisa za pitanje Кosova, kao apsolutno najvažnijeg državnog i nacionalnog prioriteta Republike Srbije".

"Znamo da i u predsedniku Bajdenu, državnom sekretaru (Antony) Blinkenu i svim njihovim saradnicima imamo iskrene partnere, i njihovu dobru energiju da i pitanje Кosova, ali i druga važna pitanja od obostranog interesa, rešavamo kroz stalnu komunikaciju i dobru veru", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, "Srbija s nestrpljenjem očekuje potpunu normalizaciju globalnih prilika u vezi sa pandemijom, na tome radimo maksimalnim naporom i imamo odlične rezultate iza sebe".

"Raduje nas", naveo je Dačić, "i to što je i Amerika u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih i što smo zajedno u krugu zemalja koje će među prvima moći da se pohvale da su epidemiju ostavili iza sebe".

"Кoliko god da se svet promenio u proteklih godinu dana, a promenio se u velikoj meri, siguran sam da će i Srbija i Amerika znati da očuvaju jednu konstantu, a to je zajednički napor da nastavimo da radimo na napretku naših odnosa u svim oblastima", rekao je Dačić.

Proces dijaloga između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine na tehničkom nivou da bi 2012. započeli i razgovori na političkom nivou o normalizaciji odnosa dve zemlje.

U proteklih deset godina, Kosovo i Srbija su postigli oko 30 sporazuma od kojih mnogi nisu realizovani na terenu.

XS
SM
MD
LG