Dostupni linkovi

Janša u razgovoru s Džaferovićem demantirao da postoji non-paper


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Slovenski premijer Janez Janša obavijestio je u telefonskom razgovoru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

Kako je rečeno iz Džaferovićevog kabineta, telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše.

U Sloveniji, Hrvatskoj i BiH mediji posljednjih dana spekuliraju o tome je li slovenski premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel neslužbeni diplomatski dokument koji navodno govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.

Janša je kazao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena dalja unutrašnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta, "non pejper", koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH.

XS
SM
MD
LG