Dostupni linkovi

Danska i Norveška privremeno suspendovale AstraZeneca vakcinu


Danska je privrmeno suspendovala vakcine AstraZenece protiv COVID-19 nakon izvještaja o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od čega je jedan slučaj zabilježen u Danskoj, saopštile su vlasti ove zemlje, prenosi Reuters.

Nije rečeno o koliko slučajeva se radi, ali ranije je i Austrija zaustavila upotrebu ove vakcine dok istražuju smrtni slučaj zbog plućne embolije.

“I mi i danska Agencija za lijekove moramo odgovoriti na izvještaje o mogućim ozbiljnim nus pojavama, kako iz Danske, tako iz drugih evropskih država”, rekao je direktork danske zdravstvene uprave Soren Brostrom.

Vakcina će biti suspendovana na 14 dana. Iz Agencije nisu dali više detalja o danskom pancijentu koji je razvio krvni ugrušak. Danska agencija za lijekove kaže da su istragu o vakcini pokrenuli zajedno sa odgovarajućim agencijama u drugim EU zemljama, kao i sa Evropskom agencijom za lijekove.

“Važno je naglasiti da se nismo odlučili da nećemo koristiti vakcinu AstraZenece, već da ćemo je staviti na čekanje”, rekao je Brostom.

Pored Danske i Norveška je najavila da će privremeno suspendovati upotrebu AstraZeneca vakcine nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka nakon vakcinacije.

“Ovo je odluka iz predostrožnosti”, rekao je Geir Bukholm direktor za prevenciju i kontrolu infekcija na norveškom Institut za javno zdravlje. Nije navedeno koliko će suspenzija u Norveškoj trajati.

I Italija je odlučila da zabrani seriju AstraZenece nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji, piše Reuters. Zabrana je uvedena kao “predostrožnost” navodi italijansko zdravstveno tijelo uz dodatak da nije uspostavljena veza između vakcina i “ozbiljnih štetnih događaja”.

Jedan muškarac od 43 godine umro je navodno od srčanog udara dan nakon vakcinacije. Drugi muškarac od 50 godina umro je 12 dana nakon vakcinacije. Lokalne novine izvjestile su da se razbolio u roku od 24 sata nakon primanja vakcine te da se nije oporavio.

AstraZeneca kaže da su njihove vakcine podvrgnute strogoj i rigoroznoj kontroli kvalitete te da nije potvrđena “ozbiljna šteta koja se dovodi u vezu sa vakcinom”. Također su naveli da su u kontaktu sa austrijskim vlastima i da će u potpunosti podržati njihovu istragu.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila je 10. marta da za sada ne postoji ništa što bi nagovijestilo da su vakcine protiv korona virusa britansko-švedskog proizvođača AstraZeneca uzrokovale smrt i razboljevanje dvije osobe u Austriji.

Oni također navode da nema indikacija da je vakcina razvila krvne ugruške, koji nisu uopšte navedeni kao nus pojave vakcine. Kako navode iz EMA-e pored Austrije, još 17 EU zemalja primilo je AstrZenecu iz iste serije kao i Austrija, te da se radi o milion doza.

Austrijske vlasti su 7. marta privremeno prekinule imunizaciju građana vakcinama AstraZeneca dok traje istraga o smrti jedne osobe i oboljevanju druge nakon što su primile vakcinu.

Pored Austrije, Estonija, Litvanija, Luksemburg i Latvija također su privremeno suspendovale vakcinaciju AstraZenecom zbog predostrožnost dok traje istraga.

“Iako se u ovoj fazi nedostatak kvalitete smatra nevjerojatnim, istražuje se kvaliteta serije”, naveli su iz Evropske agencije za lijekove.

Oni također navode da dostupni podaci pokazuju da broj “tromboemboličnih događaja nije veći od onoga u općoj populaciji. Od 9. marta zabilježena su 22 slučaja tromboembolije među tri miliona vakcinisanih AstraZeneca vakcinom.

Regulatori Evropske unije su 30. januaraodobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.

Vakcina AstraZenece pokazala je efikasnost od 76 posto tri mjeseca nakon primanja jedne doze, a efikasnost vakcine je 82,4 posto sa 12 ili više sedmica razmaka između doza.

XS
SM
MD
LG