Dostupni linkovi

Oxford: Tri mjeseca nakon prve doze efikasnost AstraZeneca vakcine 76 posto 


Vakcina protiv korona virusa koju su zajedno razvili AstraZeneca i Oxford Univerzitet pokazala je efikasnost od 76 posto tri mjeseca nakon primanja jedne doze, prenosi Reuters.

Studija objavljena u utorak također je pokazala da je efikasnost veća ako se druga doza da kasnije.

Iz Oxforda navode da su nalazi studije koja još nije objavljena niti recenzirana, podržavaju odluku Velike Britanije da produži interval između prve i druge doze vakcine na 12 sedmica.

Britanija je ranije odlučila da produže vrijeme između davanja doza kako bi mogli pružiti zaštitu što većem broju ljudi, što je potez koji su pozdravili iz AstraZenece rekavši da je fleksibilnost između doza najbolja strategija za dobijanje doze.

Rezultati prikupljeni tokom ispitivanja u Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi ukazali su na to da je određena zaštita pružena nakon prve doze te da su imunološki odgovori pojačani sa dužim intervalom do druge doze kod učesnika ispitivanja u dobi od 18 do 55 godina.

“Efikasnost samo jedne doze vakcine u periodu od 22. do 90. dana nakon vakcinisanja bila je 76 posto, a modelirana analiza pokazala je da zaštita nije oslabila tokom tri mjeseca”, naveli su akademici Oxforda.

Studija također navodi da je efikasnost vakcine 82,4 posto sa 12 ili više sedmic razmaka između doza, u poređenju sa 54,9 posto efikasnosti kada je druga doza primjena u periodu ispod šest mjeseci.

Vakcina britansko-švedske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford odobrena je krajem prošlog mjeseca za korištenje u Evropskoj uniji, dok je Velika Britanija prije njih odobrila i krenula sa upotrebom ove vakcine.

Dan prije no što je evropski regulator odobrio vakcinu AstraZeneca, njemačka Komisija za vakcine preporučila je da se ona daje samo građanima između 18 i 64 godine.

Nakon toga je stigla reakcija engleskog zavoda za javno zdravlje koji je objavio da vakcina AstraZenece protiv korona virusa izaziva "uvjerljiv imunološki odgovor kod starijih ljudi", iako podaci o tačnom nivou zaštite nisu poznati.

XS
SM
MD
LG