Dostupni linkovi

Austrija pauzira vakcinisanje AstraZenecom


Austrijske vlasti su iz predostrožnosti privremeno prekinule imunizaciju građana vakcinama britansko-švedskog proizvođača AstraZeneca dok traje istraga o smrti jedne osobe i obolevanju druge nakon što su primile vakcinu, prenela je agencija Reuters.

Savezna kancelarija za bezbednost u zdravstvenoj nezi saopštila je da je primila dva izveštaja u vezi sa vakcinacijom iz iste isporuke vakcina AstraZeneca u klinici "Cvetl" u pokrajini Donja Austrija.

Četrdesetdevetogodišnja žena preminula je zbog ozbiljnog problema sa zgrušavanjem krvi, dok se kod tridesetpetogodišnje žene razvio pulmonarni embolizam i u toku je njen oporavak.

Iz Savezne kancelarije za bezbednost u zdravstvenoj nezi saopštili su da nema dokaza o povezanosti oboljenja sa vakcinacijom i da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcine.

"Kao mera predostrožnosti, preostale zalihe iz serije vakcina više se ne izdaju niti se koriste za vakcinciju", naveli su iz Savezne kancelarije.

Novinska agencija APA prenela je da je su iz AstraZenece kontaktirali austrijske vlasti i da će u potpunosti podržati istragu.

Iz kompanije su naveli da su njihovu vakcinu odobrile Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija.

"Sve ove procene zaključile su da je vakcina AstraZeneca sigurna i efikasna", prenela je APA navode kompanije.

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.

XS
SM
MD
LG