Dostupni linkovi

Vakcina AstraZeneca odobrena u EU


Šefica Evropske komisije Ursula fon der Laien objavila je da je u Evropskoj uniji (EU) odobrena vakcina protiv korona virusa koju je proizvela britansko-švedska kompanija AstraZeneca u saradnji sa Univerzitetom Oxford, nekoliko sati nakon što je Evropska agencija za lekove dala preporuku da se vakcina odobri.

"Očekujem da će kompanija isporučiti 400 miliona doza kako je dogovoreno", tvitovala Ursula fon der Lajen, dok se odnos između Brisela i AstraZenece zaoštrava zbog kašnjenja u proizvodnji.

Evropska agencija za lekove (EMA) ranije je objavila da se dozvola odnosi na upotrebu među populacijom starijom od 18 godina.

"Još uvek nema dovoljno rezultata koji bi pokazali u kom procentu je vakcina efikasna kod starije populacije (starijih od 55 godina)", naveo je evropski regulator, ali je dodao da se "očekuje zaštita, s obzirom na to da je imuni odgovor zabeležen u ovoj starosnoj grupi, kao i zbog iskustva sa drugim vakcinama".

"EMA-ini naučni stručnjaci smatrali su da se vakcina može koristiti kod starijih odraslih osoba", saopštila je agencija.

U Evropskoj uniji su do sada odobrene dve vakcine protiv korona virusa - kompanije Pfizer/Biontech i kompanije Moderna.

Dan pre nego što je evropski regulator odobrio vakcinu AstraZeneca, nemačka Komisija za vakcine preporučila je da se ona daje samo građanima između 18 i 64 godine.

Nakon toga je stigla reakcija engleskog zavoda za javno zdravlje koji je objavio da vakcina AstraZenece protiv korona virusa izaziva "uverljiv imunološki odgovor kod starijih ljudi", iako podaci o tačnom nivou zaštite nisu poznati.

Istog dana kada je odobrena AstraZeneca vakcina, Evropska unija je objavila redigovani ugovor sa britansko-švedskom kompanijom.

Detalji o ceni vakcine su posebno redigovani. Kako navodi AP, smatra se da Velika Britanija vakcinu plaća mnogo više od Unije.

AstraZeneca i EU potpisali su ugovor o isporuci 400 miliona doza vakcina, no ova farmaceutska kompaija je neočekivano najavila smanjenje broja doza za isporuku prošle sedmice, navodeći probleme sa proizvodnjom u belgijskoj fabrici.

XS
SM
MD
LG