Dostupni linkovi

Centralna banka BiH: Podržavamo reforme iz Pisma namjere koje se odnose na finansijski sektor


Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH)
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH)

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) podržava reforme sadržane u Pismu namjere koje se odnose na finansijski sektor, posebno na dio koji se odnosi na nadogradnju postojećeg Jedinstvenog registra računa kako bi uključivao i račune fizičkih lica u Bosni i Hercegovini, saopšteno je u subotu 12. decembra iz ove institucije.

Kako je saopšteno, sve navedeno usmjereno je na jačanje finansijske stabilnosti i ispunjenja cilja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tačnije unapređenje okvira za sprečavanje pranja novca i suzbijanje finansiranja terorizma.

“Ekonomski prostor Bosne i Hercegovine je jedinstven, i banke, fizička i pravna lica posluju i obavljaju finansijske transakcije na području cijele Bosne i Hercegovine, bez ikakvih ograničenja. Upravo da bi se smanjila mogućnost nezakonitih transakcija od izuzetnog je značaja nadogradnja Jedinstvenog registra računa na nivou Bosne i Hercegovine”, saopšteno je.

Istaknuto je i da se tim izmjenama ne ograničava ‘mogućnost i pravo vođenja entitetskih registara’, niti da se tako ‘vrši bilo kakav prenos nadležnosti’.

Kako podsjećaju, zadatak CBBiH je, između ostalog, da se provode radnje u pomaganju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Bosna i Hercegovina je izrazila namjeru da se kod MMF-a zaduži za 1,5 milijardu maraka ili oko 750 miliona eura.

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine (BiH) u petak 11. decembra nije postiglo saglasnost o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ministrica finansija Republike Srpske (RS) Zora Vidović rekla je 9. decembra da RS neće prihvatiti aranžman s MMF-om ukoliko bude ijedan zahtjev za prijenos nadležnosti.

Vidovićev je navela da za sada postoje tri takva zahtjeva.

Prvi se odnosi na to da Centralna banka BiH preuzme registar računa svih fizičkih lica iz RS-a. Drugi problematični zahtjev je u vezi sa certifikovanim potpisom.

Treća primjedba osnivanje fonda za finansijsku stabilnost, koji bi trebalo da djeluje u okviru Agencije za osiguranje depozita na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina je 30. novembra počela pregovore s čelnicima MMF-a o novom zaduženju.

Grupa ekonomista iz Bosne i Hercegovine ranije je uputila otvoreno pismo čelnicima MMF-a naglašavajući da su zabrinuti zbog najava vlasti za dobijanje novog kredita MMF-a.

U pismu su naveli da se, iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om "dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi".

MMF je Bosni i Hercegovini posljednji kredit, u iznosu od preko 330 miliona eura odobrio za pomoć u borbi protiv posljedica pandemije korona virusom.

Novac je u aprilu ove godine uplaćen na račun Centralne banke BiH, ali je zbog političkih nesuglasica oko raspodjele novca, na tom računu, stajao oko dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG