Dostupni linkovi

Grupa ekonomista iz BiH pisala MMF-u zbog novog kreditnog aranžmana


Logo Međunarodnog monetarnog fonda

Grupa ekonomista iz Bosne i Hercegovine saopštila je da je zabrinuta najavama vlasti u Bosni i Hercegovini za dobijanje novog kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji, prema najavama, iznosi 750 miliona eura.

U pismu koje su uputili MMF-u, kancelariji u Sarajevu 30. novembra, oni su naveli da se, iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om, koji uključuje i posljednju uplatu od 330 miliona eura putem Instrumenta za brzo finansiranje u junu ove godine, "dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi".

“Stoga, želimo vas zamoliti i kao građani i kao grupa ekonomista, da prilikom pregovora oko zaključenja novog kreditnog aranžmana, uzmete u obzir činjenicu dosadašnjih neispunjenih obećanja predstavnika vlasti, smatrajući da su potrebni jasni uslovi i namjena utroška sredstava", navodi se u pismu grupe ekonomista koju potpisuju Svetlana Cenić, Draško Aćimović, Zoran Pavlović, Admir Čavalić i Faruk Hadžić.

U pismu se dodaje da "podrška nužno ne mora biti usmjerena prema višim nivoima vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama".

"Sa konkretnim idejama i projektima, gdje bi se novac usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih lica, digitalizacije javnog sektora, restruktuiranja poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i finansiranje preglomazne i neefikasne administracije", navodi se, između ostalog, u pismu.

Međunarodni monetarni fond počinje 30. novembra razgovor sa vlastima Bosne i Hercegovine o novom kreditnom aranžmanu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je početkom septembra, nakon sastanka sa predsjednicima entitetskih vlada, da će Bosna i Hercegovina početi novi proces pregovora sa MMF-om oko novog aranžmana.

"Ta sredstva će služiti kako bi se eliminirale posljedice korona virusa, ali i pokrenuli novi investicijski ciklusi", kazao je Tegeltija, najavljujući da će biti otvoreni i pregovori s Evropskom komisijom oko makro-finansijske pomoći.

Bosni i Hercegovini je MMF posljednji kredit odobrio za pomoć u borbi protiv korona virusa u iznosu od oko 330 milona eura. Kamatna stopa je na bazi 1,05 posto, uz grejs period od 39 mjeseci.

Ovaj kredit izazvao je političku krizu u BiH oko raspodjele, a novac je oko dva mjeseca bio na računu Centralne banke BiH.

Početkom juna Vijeće ministara Bosne i Hercegovine postiglo je dogovor o raspodjeli 333 miliona eura MMF-ovog kredita.

Od ukupnog novca, 61,5 posto je dato Federaciji BiH sa njenih deset kantona, 37,5 posto Republici Srpskoj, a jedan posto Brčko distriktu. Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG