Dostupni linkovi

Centralna banka BiH uplatila novac MMF-a entitetima


Centralna banka BiH
Centralna banka BiH

Centralna banka Bosne i Hecegovine uplatila je novac od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na račune entitetskih ministarstava finansija, Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS), potvrđeno je iz Centralne banke BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Uslijedilo je to nakon što je Centralna banka dobila službenu odluku Vijeća ministara BiH koje je postiglo dogovor o raspodjeli 333 miliona eura MMF-ovog kredita na sjednici u utorak, 2. juna.

Od ukupnog novca 61,5 % ide za FBiH sa njenih deset kantona, 37,5 % Republici Srpskoj, a jedan posto Brčko distriktu.

Međunarodni monetarni fond je uplatio novac Bosni i Hercegovini 23. aprila.
Vijeće ministara BiH nakon toga na sjednici nije donijelo Odluku o raspodjeli
sredstava, jer za nju nisu glasali zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić, jer se u odluci pominju i kantoni, a u pismu namjere MMF-a samo entiteti i Brčko Distrikt.

Od tada do sjednice Vijeća ministara BiH održane u utorak, 2. juna, ova sredstva MMF-a, namijenjena za ublažavanje posljedica pandemije, su bila blokirana.

Predstavnici međunarodne zajednice, ranije su nemogućnost raspodjele novca od MMF-a okarakterisali kao političku igru.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH upozorili su 28. maja političare u BiH da "bez odlaganja trebaju odblokirati sredstva MMF-a za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19".

XS
SM
MD
LG