Dostupni linkovi

Fiskalno vijeće BiH bez saglasnosti o tekstu Pisma namjere s MMF-om


Tokom sjednice Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine koju je putem video-linka održao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nije postignuta saglasnost o tekstu Pisma namjere, kojim BiH traži sklapanje novog aranžmana sa Međunarondim monetarnim fondom (MMF).

Na sjednici kojoj su prisustvovali i predstavnici MMF-a, Fiskalno vijeće BiH je zaključilo da do kraja sedmice održi dodatne konsultacije između entiteta, kao i Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća i MMF-a o ključnim pitanjima u vezi sa Pismom namjere.

Vijeće ministra ranije je započelo pregovore s MMF-om oko zaduživanja BiH za novih 1,5 milijardi konvertibilnih maraka (KM), ili oko 750 miliona eura, kako bi se prevazišle posljedice izazvane pandemijom COVID-19. Od previđenih 1,5 milijardi KM, 33 posto novca je namijenjeno Republici Srpskoj.

Bosni i Hercegovini je MMF posljednji kredit, u iznosu od preko 330 miliona eura odobrio za pomoć u borbi protiv posljedica širenja zaraze korona virusom.

Novac je u aprilu ove godine uplaćen na račun Centralne banke BiH, ali je zbog političkih nesuglasica oko raspodjele novca, na tom računu, neraspodijeljen, stajao oko dva mjeseca.

Naredna sjednica Fiskalnog vijeća BiH zakazana je za petak, 11. decembar 2020. godine, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

XS
SM
MD
LG