Dostupni linkovi

Milan Tegeltija se sreo sa Dodikom, tvrdi da bi mogao biti likvidiran


Milan Tegeltija
Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) Milan Tegeltija, koji je posljednjih dana u centru nove afere, izjavio je u utorak nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom da je izložen obavještajnim aktivnostima koje mogu dovesti do njegove likvidacije.

„Nemoguće je u takvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven način i zakonit način. Ja sam izložen nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima koje mogu rezultirati ugrožavanjem mog identiteta, to jest mojom likvidacijom, naveo je Tegeltija u izjavi nakon sastanka 8. decembra.

"To", kazao je, "nisu uslovi koji obezbjeđuju bilo kojem profesionalcu da časno obavlja svoj posao".

"Moja konačna odluka je u četvrtak", naveo je Tegeltija u izjavi nakon sastanka u Banjaluci kojem je prisustvovala i predsjednica entiteta Republika Srpska (RS) Željka Cvijanović.

Dodik je ustvrdio kako je ugrožavanje života predsjednika VSTV-a doseglo nivo u kojem RS ne može garantovati bezbjednost da bi on obavljao svoj posao.

"Kadrovima iz RS i meni kao članu Predsjedništva nije sigurno boraviti u Sarajevu. RS je spremna da garantuje svakom bezbjednost bez obzira na nacionalnu pripadnost i koje su vjere. Ogorčeni smo na neke pravosudne presude za koje se vidi da su vezane za politiku koje donose Bošnjaci u sudovima u RS. Tu analiza postoji i vidljiva je. Oni su izvršioci radova političkog Sarajeva kroz pravosuđe“, naglasio je Dodik.

'Kadrovima iz RS i meni kao članu Predsjedništva nije sigurno boraviti u Sarajevu', tvrdi Dodik
'Kadrovima iz RS i meni kao članu Predsjedništva nije sigurno boraviti u Sarajevu', tvrdi Dodik

Dodik je naglasio kako je VSTV je neustavna kategorija, „nametnutno tijelo koje je služilo za profilisanje političkog sistema, to jest obračun sa RS“.

IPredsjednica RS Željka Cvijanović ustvrdila je da pravosuđu treba korjenita i temeljita reforma.

„Ono što radimo na nivou BiH je najblaže rečeno doprinos svih nas za normalan suživot i normalno funkcionisanje. Ovo sada je otvoreni napad na ljude koji se bave važnim pozicijama na nivou BiH“, kazala je Cvijanović.

Na vanrednoj sjednici VSTV-a u četvrtak (3.decembra) raspravljano je o prijavi protiv predsjednika VSTV-a, koji se našao u središtu nove afere kada je portal Istraga.ba objavio audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

VSTV je, kako je nakon sjednice saopštio Tegeltija, u jednom od zaključaka zatražilo od njega da podnese ostavku.

Ostavku je, po završetku sjednice, zatražila i Evropska komisija "kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti".

Tegeltija je najavio da će razmisliti o ostavci i saopštiti svoju odluku 10. decembra, a to je i ponovio u utorak, nakon susreta sa Dodikom i Cvijenovićevom.

VSTV, pored zaključka za Tegeltijinom smjenom, uputilo je zahtjev za reakciju Tužilaštva BiH da ispita nezakonito praćenje i snimanje članova VSTV-a. Istovremeno, ta pravosudna institucija, se nije izjasnila o spornom audio snimku, 'dok se ne provjeri njegova autentičnost'.

Međunarodne institucije apeluju da se reforma pravosuđa u BiH provede zbog čega su najavili i uskraćivanje pomoći. Evropska komisija je u junu najavila da će uskratiti novac bh. pravosuđu, uslovljavajući VSTV da se ozbiljno posveti i istraži navode o koruptivnim radnjama u sudstvu.

Iz Evropske unije više puta je upozoreno da bez napretka na reformi pravosuđa, BiH neće dobiti status kandidata za članstvo u EU.

I Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH pozvao je Tegeltiju da podnese ostavku. Ambasada SAD u BiH izrazila je 4. decembra razočarenje što je Tegeltija i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa.

Za istraživanje rada u pravosuđu u Parlamentu BiH je formirana Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH u maju 2019. godine, nakon afere u pravosuđu "Potkivanje" u čijem je središtu bio Tegeltija.

Tegeltija se u tom slučaju na video snimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Afera nazvana "Potkivanje" i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a.

Tužilaštvo BiH podiglo je 4. decembra 2020. godine optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, poznatih po aferi „Potkivanje“ zbog primanja dara i drugih oblika koristi.

Pandži se na teret stavlja krivično djelo - davanje dara i drugih oblika koristi, dok se Alešević pored navedenog tereti i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje...u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno fotografisanje.

Prema zakonskoj regulativi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine, čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa.

VSTV BiH je nezavisno kontrolno tijelo bh. pravosuđa, koje u svojoj nadležnosti ima i pravosudni nadzor. VSTV je i regulatorno tijelo na nivou BiH koje uspostavlja etičke i profesionalne standarde za pravosudnu profesionalnu zajednicu.

XS
SM
MD
LG