Dostupni linkovi

BiH: Tegeltija sljedeće sedmice saopštava odluku o ostavci


Milan Tegeltija
Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija objavio je na svom Twitter nalogu da će sljedeće sedmice saopštiti svoju odluku i obrazložiti je, nakon što su ga sedam članova ovog tijela na vanrednoj sjednici, kao i OHR i Delegacija EU u BiH pozvali da podnese ostavku.

„Sljedeće sedmice biće održana konferencija za štampu u Banjaluci na kojoj ću javnosti saopštiti svoje odluke i njihove razloge“, napisao je Tegeltija.

Naime, na vanrednoj sjednici VSTV-a BiH, održanoj 3. decembra u Sarajevu, sedam članova je pozvalo Tegeltiju da podnese ostavku, dok je sedam bilo protiv.

Zašto se traži njegova ostavka

Sjednica VSTV-a sazvana je nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH 26. novembra zaprimio prijavu protiv Tegeltije, koji se našao u središtu nove afere. Naime, portal Istraga.ba objavio je audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH 4. decembra pozvao je Tegeltiju da podnese ostavku, a iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH je poručeno da se Tužilaštvo BiH mora ozbiljno pozabaviti korupcijom u pravosuđu.

"Integritet i profesionalizam VSTV-a BiH, ali i svih sudskih institucija su važni. Sve relevantne institucije, posebno Tužilaštvo BiH, moraju se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu", saopšteno je.


I Delegacija Evropske unije u BiH pozvala je Tegeltiju da podnese ostavku, navodeći kako je zbog navoda o korupciji njenog predsjednika ugled institucije VSTV-a ozbiljno poljuljan.

Za istraživanje rada u pravosuđu u Parlamentu BiH je formirana Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.


Komisija je formirana u maju 2019. godine, nakon afere u pravosuđu "Potkivanje". U središtu afere bio je Milan Tegeltija. On se, u tom slučaju, na video snimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Tužilaštvo BiH je 4. decembra podiglo optužnicu protiv aktera.

Uloga VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje nosioce pravosudnih funkcija na svim nivoima u BiH, a utvrđuje i disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca. Zaduženo je da predlaže godišnje budžete za sudove i tužilaštva, kao i za pravosudnu upravu i nadzor. Jedna od njegovih nadležnosti je i pokretanje postupka usvajanja zakona i drugih propisa u oblastima značajnim za pravosuđe.

XS
SM
MD
LG