Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju „Potkivanje“


Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH
Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 4. decembra 2020. godine optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, poznatih po tzv. aferi „Potkivanje“ zbog primanja dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Pored Pandže i Aleševića, akter ove afere bio je i Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija. Tužilaštvo BiH je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima 2019. godine, saopšteno je iz Tužilaštva.

Pandži se na teret stavlja krivično djelo - davanje dara i drugih oblika koristi, dok se Alešević pored navedenog tereti i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje...u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno fotografisanje, navodi se u saopštenju.

Krajem maja 2019. godine Alešević je medijima ustupio vlastiti video materijal u kojem Tegeltija i Alešević razgovaraju o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tom prilikom Tegeltija govori da će vidjeti sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom Kantona Sarajevo, zbog čega se odugovlači rješenje Alešićevog predmeta. U društvu s njima bio je i inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marko Pandža kojem je Alešević dao 2.000 KM (1.000 evra) da bi se ubrzala istraga.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz, navodi Tužilaštvo BiH.

U ovom predmetu Alešević je tražio od glavnog tužioca da prema njemu ne preduzima krivično gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena, kaže se iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Afera nazvana "Potkivanje" i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a.

Tegeltija se našao u središtu nove afere nakon što je u javnost iscurio snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

Tegeltija negirao je izvještaje medija u kojima se navodi da je potvrdio autentičnost snimka objavljenog na portalu Istraga.ba, saopšteno je 30. novembra iz VSTV.

Na sjednici održanoj 3. decembra 2020. godine VSTV je raspravljao o prijavi protiv Tegeltije kojeg su pozvali da prihvati zaključke članova te institucije i podnese ostavku.

Iz Delegacije Evropska unije u BiH jučer su također naveli da bi izostanak odgovarajućeg djelovanja bio šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje.

XS
SM
MD
LG