Dostupni linkovi

OHR: Tegeltija da podnese ostavku, Ambasada SAD izrazila razočarenje


Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvao je predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltiju da podnese ostavku, te naveo kako se tok sjednice Vijeća o tom pitanju poklapa sa stavom kojeg je ranije iznio OHR.

„Jučerašnja rasprava u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) je potvrdila stav OHR-a od 27. novembra da predsjednik VSTV-a mora podnijeti ostavku na tu funkciju. Bio bi to značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije, što je pitanje koje je također naglašeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira 2. decembra“, saopšteno je iz OHR-a.

Ambasada SAD u BiH izrazila je 4. decembra razočarenje što je Tegeltija i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa.

„Iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja. Na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo je da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda,“ navode iz Ambasade.

Naime, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH održanoj 3. decembra, sedam članova je pozvalo Tegeltiju da podnese ostavku, a sedam je bilo protiv.

Na vanrednoj sjednici VSTV-a se raspravljalo o prijavi koja je podnesena Tužilaštvu BiH protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Vanredna sjednica VSTV-a je sazvana nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH 26. novembra zaprimio prijavu protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV, koji se našao u središtu nove afere kada je portal Istraga.ba objavio audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Na početku sjednice, Tegeltija je izjavio da je tema ‘objava snimka u medijima i nezakonito snimanje’, te kako je u dvije izjave rekao 'da se radi o montiranom audio koji nije zakonit ni vjerodostojan'.

‘’Jedina stvar koju sam rekao Buhi je da je to sukob interesa. Imaju tri činjenice koje idu u prilog da je ovo montirano i da je nazakonito. Prva je da Sanja Čegar i danas radi kao stručni saradnik u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, druga da Sanju Čegar nije nikada pominjao članovima VSTV-a, a treća da su pojedini segmenti iz snimka potpuno neizvodivi u vezi prebacivanja sa jednog suda u drugi’’, kazao je Tegeltija u svom obraćanju na početku vanredne sjednice VSTV-a.

Na konferenciji za novinare, koja je održana nakon završetka vanredne sjednice, Tegeltija je izjavio da je 'potpuno prirodno da razmotri podnošenje ostavke'. Nakon toga je napustio salu gdje se održavala pres konferencija.

VSTV BiH usvojilo je na sjednici 3. decembra još dva zaključka. Upućen je zahtjev za reakciju Tužilaštva BiH da ispita nezakonito praćenje i snimanje članova VSTV-a. Ovaj zaključak podržalo je trinaest članova VSTV-a.

Drugi zaključak se odnosi na odgovornost Milana Tegeltije za sporni audio snimak, zbog koje je i podnesena prijava. Rečeno je da se ta pravosudna institucija, u ovom trenutku, ne može izjasniti o tome, dok se ne provjeri njegova autentičnost. Devet članova je podržalo ovaj zaključak, a pet je bilo protiv.

U saopštenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu poručeno je da se mora Tužilaštvo BiH ozbiljno pozabaviti korupcijom u pravosuđu.

"Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svih sudskih institucija su važni. Sve relevantne institucije, posebno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, mora se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu", saopšteno je.

I Delegacija Evropske unije (EU) u BiH pozvala je Tegeltiju da podnese ostavku, navodeći u saopštenju kako je zbog navoda o korupciji njenog predsjednika ugled institucije VSTV ozbiljno poljuljan.

„Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća pounudila stvarnu i kritičku raspravu’’, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Na vijest o prijavi protiv Tegeltije reagovao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je naglasio da je ‘’potpuno nevjerovatno da se predsjednik VSTS-a, kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema bez ikakvog pravnog osnova ili sudske naredbe, kontinuirano, sistemski i nezakonito prati, snima, prisluškuje s ciljem montiranja nekih sadržaja koji služe za to da se on ukloni sa pozicije, jer ne odgovara nekim politikama.’’

Za istraživanje rada u pravosuđu u Parlamentu BiH je formirana Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Komisija je formirana u maju 2019. godine, nakon afere u pravosuđu "Potkivanje". U središtu afere je bio Milan Tegeltija.

Tegeltija se u tom slučaju na video snimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Tužilaštvo BiH je 4. decembra podiglo optužnicu protiv aktera.

​Afera nazvana "Potkivanje" i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a.

XS
SM
MD
LG