Dostupni linkovi

Dokumenta Fajzera i Bionteka stigla u Srbiju


Vakcina protiv COVID-19, ilustracija
Vakcina protiv COVID-19, ilustracija

Кompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji, prenela je u četvrtak Radio Televizija Srbije (RTS).

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je da će eksperti u toj agenciji početi da procenjuju dokumenta i "temeljno" proučiti sve faze testiranja, da bi potvrdili efikasnost i bezbednost vakcine.

"Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li vakcina ima osobine koje se zaista tvrde", istakao je Zelić i dodao da je najbitnije da se utvdi da su vakcine bezbedne za građane.

On je kazao da bi bilo najbolje da Srbija ima nekoliko vakcina, jer će onda moći i kritički da ih procenjuju.

Predstavnici kompanija "Fajzer" i "Biontek" imali su 1. decembra sastanak sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, nakon čega je usledila i zvanična predaja dokumenata.

Inače, Brnabić je dan ranije, 30. novembra imala sastanak sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim, koji ju je upoznao dokle se stiglo sa proizvodnjom ruske vakcine Sputnjik V, nakon čega je Vlada Srbije saopštila da će partija ruske vakcine, za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza, stići u Srbiju u narednim danima.

BioNTech i Pfizer podnijeli zahtjev za odobrenje vakcine u EU

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), Radio Slobodna Evropa (RSE) uputili su na saopštenje te institucije, u kojem se ne navode odgovori na konkretna pitanja. RSE je, pored zahteva za potvrdu informacije o vakcini kompanija "Fajzer" i "Biontek", Agenciji za lekove uputio i pitanje da li je podnet zahtev za registraciju i za rusku vakcinu Sputnik V, ali odgovor nismo dobili.

U pomenutom saopštenju na sajtu Agencije za lekove stoji da će oni u skladu sa zakonom “sprovoditi procedure ubrzanog izdavanja dozvole za lek u skladu sa zakonom, odnosno laboratorijske kontrole kvaliteta uzoraka vakcine koji će se obaviti po najvišim međunarodnim standardima”.

"Fajzer" i "Biontek" su 1. decembra saopštili da su podneli zahtev za regulatorno odobrenje svoje vakcine protiv COVID-19 u Evropskoj uniji, a Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je dva dana kasnije da treba da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvile ove kompanije.

Inače, Velika Britanija postala je 2. decembra prva država na svetu koja je odobrila upotrebu vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek".

Britanski regulator MHRA objavio je kako je vakcina, koja prema poslednjim podacima ima 95-procentni učinak u zaštiti od COVID-19, bezbedna za distribuciju, a vakcinacija prioritetnih grupa u Velikoj Britaniji mogla bi da počne već sledeće nedelje.

Istog dana, 2. decembra, i ruski predsednik Vladimir Putin, naložio je da nadležni u Rusiji naredne nedelje počnu sa masovnom vakcinacijom protiv COVID-19, prenosi Rojters.

Rusija je ranije počela da vakciniše zdravstvene radnike svojom vakcinom Sputnik V, nakon što su je u avgustu odobrili za upotrebu, čak i pre nego što je završena treća faza ispitivanja koja uključuje analizu efikasnosti i sigurnosti.

Za vakcinu Sputnik V, nadležni u Rusiji su naveli da je efikasna više od 90 odsto. Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) su međutim 27. novembra rekli da „očekuju da vide kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi“ kako bi mogli da procene vakcinu.

XS
SM
MD
LG