Dostupni linkovi

Premijerka Srbije sa predstavnicima Pfizera i BioNTecha o vakcinama


Premijerka Srbije Ana Brnabić na video konferenciji sa predstavnicima kompanija Pfizer i BioNTech

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je 1. decembra na videokonferenciji sa predstavnicima farmaceutskih kompanija Pfizer i BioNTech o vakcini protiv COVID-19.

Ona je na sastanku rekla da je "cilj da građani Srbije mogu da izaberu koju će vakcinu primiti, a u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova Srbije", saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je regionalni direktor kompanije Pfizer za Adriatik regiju Roberto Roka (Rocha) upoznao premijerku Srbije dokle se stiglo sa dinamikom proizvodnje vakcine ove američke farmaceutske kompanije, kao i sa procedurom registracije vakcine u Srbiji.

"Roka je istakao da cene otvorenost za saradnju i angažovanost predsednice vlade Ane Brnabić, Vlade Srbije i predsednika Republike u procesu nabavke vakcine protiv korona virusa za svoju zemlju u najkraćem roku", navodi se u saopštenju.

Videokonferenciji učestvovao je i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Nemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njihov američki partner Pfizer saopštili su 1. decembra da su podneli zahtev za regulatorno odobrenje svoje vakcine protiv COVID-19 u Evropskoj uniji, dan nakon što je američka Moderna saopštila da su poduzeli slične korake.

Pfizer i BioNTech su saopštili da su podneli zahtev Evropskoj agenciji za lekove za "uslovno odobrenje stavljanja u promet" njihove vakcine nakon što su testiranja pokazala da je 95 posto efikasna u borbi protiv bolesti koju izaziva korona virus.

Dan pre razgovora sa predstavnicima kompanija Pfizer i BioNTech, premijerka Srbije je na videokonferenciji razgovarala i sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim, koji ju je upoznao dokle se stiglo sa proizvodnjom ruske vakcine Sputnjik V.

"Ministar Manturov potvrdio je da će partija vakcine za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza stići u Srbiju do kraja ove sedmice", saopšteno je 30. novembra iz Vlade Srbije.

Vakcina Sputnjik-V nema dozvolu Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Pored nje, prema SZO, skoro desetak vakcina širom sveta trenutno prolazi kroz kasne faze ispitivanja kako bi se utvrdila njihova bezbednost i efikasnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. novmebra da će Srbija "pokušati da obezbedi milion doza vakcine protiv korona virusa do kraja godine" i dodao da "Srbija o vakcini razgovara sa svima koji je proizvode".

"Ako Evropska unija (EU) nabavlja Pfizer i mi ćemo, ako nabavlja Modernu i mi ćemo, ne pitamo koliko košta. Razgovaramo i sa Kinom, Rusijom. Najpre ćemo obezbediti 25.000 zdravstvenih radnika iz kovid sistema, vojsku, policiju, rudare i zaposlene u javnim i komunalnim službama", rekao je Vučić.

Prema podacima Ministarstva zdravlja od 1. decembra, u Srbiji je u poslednja 24 časa od posledica COVID-19 preminulo 48 ljudi, čime je ukupni broj umrlih porastao na 1.652 osobe.

U tom periodu testirano je 22.837 osoba, među kojima je 7.999 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG