Dostupni linkovi

Fajzer i Biontek podnose zahtev za registraciju vakcine u Srbiji


Vakcina Fajzera i Bionteka
Vakcina Fajzera i Bionteka

Kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) predaće 2. decembra Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv COVID-a 19 u Srbiji, prenosi Radio Televizija Srbije (RTS).

Ovo je, kako navodi RTS, dogovoreno 1. decembra na sastanku koji su predstavnici ovih kompanija imali sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) su Radio Slobodna Evropa (RSE) uputili na saopštenje te institucije, u kojem se ne navode odgovori na konkretna pitanja.

RSE je, pored zahteva za potvrdu informacije o vakcini kompanija Fajzer i Biontek, Agenciji uputio i pitanje da li je podnet zahtev za registraciju i za rusku vakcinu Sputnik V. Odgovor nije usledio.

Vakcine na pomolu, problemi predstoje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:34 0:00

U pomenutom saopštenju na sajtu Agencije stoji da će oni u skladu sa zakonom pristupiti stručnoj i analitičkoj proceni svih vakcina za koje se podnose zahtevi radi potvrde njihovog kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti, a sve u interesu zaštite zdravlja građana Republike Srbije.

"ALIMS će na osnovu inicijative Vlade Republike Srbije sprovoditi procedure ubrzanog izdavanja dozvole za lek u skladu sa zakonom, odnosno laboratorijske kontrole kvaliteta uzoraka vakcine koji će se obaviti po najvišim međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Ukoliko ova analiza pokaže zadovoljavajuće rezultate, koje očekujemo u najskorijem mogućem roku, vakcine će na osnovu dozvole i sertifikata ALIMS, moći da budu dostupne i korišćene u Srbiji za kategorije stanovništva prema planu imunizacije koji sastavljaju nadležne institucije."

Velika Britanija postala je 2. decembra prva država na svetu koja je odobrila upotrebu vakcina kompanija Fajzer i Biontek.

Britanski regulator MHRA objavio je kako je vakcina, koja prema poslednjim podacima ima 95-procentni učinak u zaštiti od COVID-a 19, bezbedna za distribuciju, a vakcinacija prioritetnih grupa u Velikoj Britaniji mogla bi da počne već sledeće nedelje.

Istog dana, 2. decembra, i ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da nadležni u Rusiji naredne nedelje počnu sa masovnom vakcinacijom protiv COVID-a 19, prenosi Rojters.

Rusija je ranije počela da vakciniše zdravstvene radnike svojom vakcinom Sputnjik pet (Sputnik V), nakon što su je u avgustu odobrili za upotrebu čak i pre nego što je završena treća faza ispitivanja koja uključuje analizu efikasnosti i sigurnosti.

Za vakcinu Sputnjik pet, nadležni u Rusiji su naveli da je efikasna više od 90 odsto.

Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) su, međutim, 27. novembra rekli da "očekuju da vide kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi" kako bi mogli da procene vakcinu, koja za sada od SZO nema zvanično odobrenje.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava: Ostati na oprezu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:37 0:00

Vlada Srbije saopštila je 30. novembra da će partija ruske vakcine protiv korona virusa stići u Srbiju do kraja ove sedmice.

Kako su naveli u saopštenju, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je na videokonferenciji sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim, koji ju je upoznao dokle se stiglo sa proizvodnjom ruske vakcine.

U saopštenju Vlade Srbije tada nisu precizirali druge detalje u vezi sa nabavkom ruske vakcine.

XS
SM
MD
LG