Dostupni linkovi

Kancelarija SZO u Srbiji: Bez konačnih podataka za Sputnjik V


Bočice vakcine Sputnik V

„Nijedan proizvođač vakcina nije još uvek podelio konačne podatke o efikasnosti vakcina sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pa ni Sputnjik V“, odgovorila je Kancelarzija SZO u Srbiji na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), nakon najave Vlade Srbije da stiže 20 doza ruske vakcine Sputnjik V za laboratorijsku kontrolu.

U Kancelariji SZO napominju da su države „u individualnim pregovorima sa proizvođačima vakcina“.

„Tako verujemo i da Srbija pregovara sa različitim proizvođačima“, stoji u odgovoru.

Na pitanje RSE kako gledaju na izjave zvaničnika Srbije da će stići vakcine nekoliko proizvođača, što bi građanima omogućilo izbor, kao i na najavu da bi vakcina mogla da stigne do Nove godine, iako u ovom momentu još nema zvanično odobrene vakcine za upotrebu, iz Kancelarije SZO odgovaraju:

„Više različitih zemalja najavljuje vakcinu pre Nove godine za prioritetne grupe, ali da li će to biti moguće još uvek nismo sigurni, iako se svi nadamo da će se to desiti što pre. Masovna vakcinacija će biti verovatno u drugom i trećem kvartalu 2021. godine“, napominje se.

Rusija, do sada, nije zvanično postala deo COVAX inicijative. Tom međunarodnom inicijativom se preko 180 država obavezalo da će omogućiti da se vakcine, kad budu dostupne, pravedno podele među svim državama.

„SZO pregovara sa svim zemljama u obezbeđivanju pristupa vakcinama čim postanu dostupne. COVAX inicijativa ima najveći broj kandidata za vakcinu na svetu i više od 180 zemalja se obavezalo da će učestvovati u ovoj inicijativi ... Nastavljaju se pregovori sa zemljama koje još nisu formalno pristale da učestvuju u ovoj inicijativi“, navodi Kancelarija SZO u Srbiji.

U toku su i pregovori Svetske zdravstvene organizacije sa proizvođačima potencijalnih vakcina, te je u odgovoru pojašnjeno šta je sve potrebno kako bi SZO odobrio vakcinu.

Proizvođači vakcine treba da dokumentaciju daju na uvid SZO, koja će onda da radi na takozvanoj prekvalifikaciji vakcine - tj. utvrdiće se da prema važećim standardima SZO može da preporuči upotrebu određene vakcine“, navodi se.

Svrha prekvalifikacije SZO, stoji u odgovoru, je da osigura da dijagnostika, lekovi, vakcine i oprema i uređaji povezani sa imunizacijom ispunjavaju globalne standarde kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti.

„Proces prekvalifikacije sastoji se od transparentne, naučno opravdane procene, koja uključuje pregled dosijea, ispitivanje konzistentnosti, ocenu efikasnosti kao i eventualne posete proizvođačima“, objašnjava SZO.

Napominju i da prekvalifikacija vakcine nije isto što i dozvola za korišćenje vakcine u određenoj državi, te da su „državne institucije nezavisne u izdavanju dozvole za upotrebu“.

Kancelarija SZO u Srbiji je istakla da u okviru COVAX koncepta, ta međunarodna organizacija pridaje jednak značaj pristupu vakcinama za sve države u regionu.

XS
SM
MD
LG