Dostupni linkovi

Putin naložio početak masovne vakcinacije protiv COVID-19 u Rusiji sledeće nedelje


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsedik Rusije Vladimir Putin, naložio je u sredu 2. decembra da nadležni u Rusiji naredne nedelje počnu sa masovnom vakcinacijom protiv COVID-19, prenosi Rojters.

„Hajde da se saglasimo oko ovoga – naredne nedelje nećete raportirati meni, već ćete početi sa masovnom vakcinacijom. Počnimo sa tim poslom već jednom“, rekao je Putin zamenici premijera Ruske Federacije, Tatjani Golikovoj, prenela je britanska agencija.

Rusija je ranije počela da vakciniše zdravstvene radnike svojom ’Sputnik V’ vakcinom, nakon što su je u avgustu odobrili za upotrebu čak i prije no što je završena treća faza ispitivanja koja uključuje analizu efikasnosti i sigurnosti.

Za vakcinu ’Sputnik V’, nadležni u Rusiji su naveli da je efikasna više od 90 odsto. Iz svetske zdravstvene organizacije (SZO) su međutim 27. novembra rekli da „očekuju da vide kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi“ kako bi mogli da procene vakcinu.

Putinova naredba o masovnoj vakcinaciji dolazi u danu u kome je Velika Britanija saopštila da je odobrila vakcinu protiv korona virusa proizvođača Pfizer/BioNTech i da će, prema rečima ministra zdravlja te zemlje Meta Henkoka, vakcinacija građana protiv COVID-19 započeti već sledeće nedelje.

Takođe, Evropska agencija za lekove /EMA/ upozorila je u sredu da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

XS
SM
MD
LG