Dostupni linkovi

BioNTech i Pfizer podnijeli zahtjev za odobrenje vakcine u EU


Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njihov američki partner Pfizer saopštili su da su podnijeli zahtjev za regulatorno odobrenje svoje vakcine protiv COVID-19 u Evropskoj uniji, dan nakon što je američka Moderna saopštila da su poduzeli slične korake.

U izjavi u utorak 1. decembra Pfizer i BioNTech saopštili su da su podnijeli zahtjev Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) za “uslovno odobrenje stavljanja u promet” njihove vakcine nakon što su testiranja pokazala da je 95 posto efikasna u borbi protiv bolesti koju izaziva korona virus.

Iz BioNTecha su saopštili da ukoliko njihova vakcina, koja se trenutno zove BNT16b2, bude odobrena mogla bi biti puštena u promet u Evropi do “kraja 2020. godine”. Već ranije su ove kompanije podnijele zahtjev za hitno odobrenje u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

“Vakcinu možemo isporučiti par sati (nakon odobrenja)”, rekao je Sierk Poetting, voditelj odjela za operacije i finansije u BioNTechu. “Spremamo zalihe. I sve što imamo sada može biti raspoređeno u roku od nekoliko sati”, dodao je Poetting prenosi Reuters.

Doktorka Marija Backović: Potrebno vakcinisati 70 procenata populacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:27 0:00

Evropska agencija za lijekove je saopštila da će se sastati 29. decembra kako bi odlučili da li ima dovoljno podataka o sigurnosti i djelotvornosti vakcine za odobravanje.

Evropska komisija je saopštila da će konačno odobrenje za vakcinu dati par dana nakon preporuke EMA-e.

Pfizer i BioNTech su 18. novembra objavili finalne rezultate svojih istraživanja prema kojima je njihova vakcina 95 posto efikasna i bez velikih sigurnosnih problema.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

XS
SM
MD
LG