Dostupni linkovi

Stevanović: Bolnički kapaciteti u Srbiji na izmaku ako se nastavi ovako


"Možemo doći u situaciju da ne bude dovoljno bolničkih kapaciteta", rekao je 30. novembra direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović
"Možemo doći u situaciju da ne bude dovoljno bolničkih kapaciteta", rekao je 30. novembra direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović

Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, izjavio je da bolnički kapaciteti mogu biti na izmaku ukoliko i dalje bude visok broj obolelih od korona virusa.

"Kapaciteti nisu neiscrpni i u tom slučaju možemo doći u situaciju da ih ne bude dovoljno", rekao je Stevanović.

On je 30. novembra u Beogradu, nakon redovnog sastanka direktora kovid bolnica, rekao da još ima dovoljno kapaciteta da bi svako kome je potrebno bolničko lečenje od COVID-19 bio smešten negde na teritoriji Srbije.

"Pacijenti se preraspodeljuju prema težini kliničke slike, kapacitetima i mogućnosti transporta", naveo je Stevanović i apelovao da građani poštuju protivepidemiološke mere, da nose zaštitne maske i da smanje kontakte.

Mere na lokalu

On je saopštio da uvedene mere pokazuju moguću tendenciju da se malo uspori porast broja novoobolelih.

"Na lokalnim samoupravama je da urade procene i da na lokalu uvedu nove mere ukoliko za to ima potrebe", zaključio je Stevanović.

Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije, rekao je da se uskoro očekuje otvaranje novih kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu.

"Ukoliko se ne budemo ponašali u skladu sa merama, brzo ćemo popuniti kapacitete", naveo le Lađević.

Studenti na ispomoći

On je saopštio da su u lečenje obolelih od korona virusa u Srbiji uključeni svi lekari koji su na raspolaganju, a da su zbog potrebe za više kadrova uključeni i studenti završnih godina Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji će pomoći u vankovid sistemu, dok je jedan broj specijalista i specijalizanata upućeni na rad u kovid bolnice.

Sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković izjavio je 30. novembra da bi se tokom ove nedelje mogao beležiti najveći broj novozaraženih korona virusom, a da bi potom moglo da ih bude manje.

"U ovom trenutku pacijenti koji se primaju zahtevaju poluintenzivno i intenzivno lečenje. Oko 2.500 zdravstvenih radnika u Srbiji je među obolelima", rekao je Gojković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da je region Vojvodine u vanrednoj situaciji jer se u svim pokrajinskim okruzima beleže veliki brojevi novozaraženih.

"Imali smo od 1.500 do 2.000 zaraženih na dnevnom nivou i nadam se da će taj broj dalje opadati", naveo je Gojković.

U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo još 65 osoba, čime se ukupan broj umrlih od kovida 19 povećao na 1.549, saopštilo je 29. novembra Ministarstvo zdravlja Srbije.

Zabranjena javna okupljanja

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije, saopštio je 21. novembra da su usvojene dodatne protivepidemijske mere zbog pandemije korona virusa.

Kako je naveo, Vlada Srbije donela je odluku kojom se od utorka, 24. novembra, zabranjuju sva javna okupljanja više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od te mere izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih u odnosu na kvadraturu objekta, odnosno minimum četiri kvadratna metra po osobi.

Još jedna od novouvedenih mera je obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u situacijama u kojim se se ne mogu izbeći kontakti.

Saopšteno je da će biti kontrolisano nošenje zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza, u kojima je sada maksimaln broja putnika određen na polovinu deklarisanog kapaciteta. Među novim merama, kako se navodi, i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera.

Vlada Srbije uvela je i propis po kom se omogućava rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

XS
SM
MD
LG