Dostupni linkovi

Kon: Srbija zakasnila sa pooštravanjem mera


Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Predrag Kon
Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Predrag Kon

Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je situacija u vezi sa korona virusom u Srbiji kritična, "čak na nekim mestima katastrofalna" zbog smeštaja pacijenata i da se "svakako zakasnilo" sa pooštravanjem mera za suzbijanje epidemije.

"Katastrofalno znači da vi praktično nemate u ovoj situaciji gde da smestite ljude. Katastrofalno je i što se neprekidno povećava kako broj umrlih, tako i registrovanih obolelih", rekao je Kon za televiziju N1.

U Srbiji je 25. novembra zabeležen rekordan broj umrlih i zaraženih na dnevnom nivou. Preminula je 41 osoba, čime se broj umrlih povećao na 1.315, a novozaraženih je 7.579, saopštili su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Batut".

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 223 pacijenta od 6.597 hospitalizovanih.

Kon je rekao da je još od 6. novembra medicinski deo Kriznog štaba predlagao restriktivnije mere, ali da je sa druge strane "postojala ozbiljna argumentacija, u vezi sa ekonomskim aspektom mera".

"Jasno je da se situacija ipak nije razumela dovoljno. Tu ne učestvuje samo medicinski deo, a postoji i krajnje ozbiljna argumentacija u vezi sa ekonomskim aspektom jer imate ogroman broj ljudi koji bi trebalo da potpuno budu izbačeni iz poslovnih mogućnosti rada. Svako nosi svoj deo odgovornosti", rekao je Kon.

Krizni štab odlučio je 25. novembra da srednje i viši razredi osnovnih škola pređu na online nastavu i da za nekoliko dana produži zimski raspust.

Kon je rekao da na sednici Kriznog štaba nije bilo reči o zatvaranju uslužnih delatnosti za šta se, kako je naveo, zalaže medicinski deo štaba.

"Tražili smo zatvaranje, ne u 18 već u 17 časova, sa mnogo masovnijim zatvaranjem. Jasno je da je svima isti cilj, da se smanji broj kontakata i mogućnost prenosa virusa", rekao je Kon.

Upitan o nepoštovanju mera 22. novembra tokom sahrane patrijarha Irineja koji je preminuo od posledica korona virusa, Kon je rekao da je upozoravao da je masovno prisustvo sahrani epidemiološki neprihvatljivo.

Sahranjen patrijarh SPC Irinej
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

"Ja nisam kao pojedinac ništa drugo nego član Kriznog štaba, nemam nikakvu poziciju da mogu na nešto da utičem. Ja utičem na samoj sednici i kroz komunikaciju sa kolegama i drugačiji način da utičem nemam, a svoj deo odgovornosti nosim, i ne mogu više od toga", kazao je Kon.

Dodao je da će se posledice nepridržavanja epidemioloških mera tokom sahrane manifestovati za oko sedam dana.

XS
SM
MD
LG