Dostupni linkovi

Vjosa Osmani preuzela dužnost predsednice Kosova i pozvala na jedinstvo


Vjosa Osmani
Vjosa Osmani

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je u prvom obraćanju javnosti od kada je danas na toj funkciji da su delovanja Specijalizovanih veća rezultat državnih obaveza koje je Kosovo preuzelo i da procesi koji slede neće oštetiti “nacionalni projekat za slobodu, koji je izgrađen požrtvovanjem celih generacija i prolivenom krvlju vojnika oslobodilačke vojske”.

Osmani je rekla da Kosovo prolazi kroz teška vremena koja trebaju “jak lideršip i jedinstvnu državnu reakciju”.

“Naše angažovanje na zakonskoj državi nas je suočilo sa teškim izazovima ali nismo odustali od težnji na konsolidaciji države i gajenju demokratskih vrednosti. Bez obzira na izazove, ostali smo jaki u nađem uverenju, i pozivam vas da i sada dokažete isto u ovim teškim trenucima”, rekla je ona.

Kako je dodala, građani trebaju da dokažu jedinstvo i vernost prema državi.

Vjosa Osmani, predsednica Skupštine Kosova, i zvanično je preuzela dužnost predsednice države u četvrtak 5. novembra nakon što je predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci) istoga dana podneo ostavku.

Ceremonija primopredaje obavljena je u prisustvu osoblja Predsedništva i Skupštine.

Osmani može vršiti tu funkciju najviše šest meseci, a vršiće je na osnovu Ustava Kosova, po kome ukoliko predsednik Republike Kosovo privremeno ne može da obavlja svoje dužnosti, on može dobrovoljno preneti svoje dužnosti upravo na predsednika Skupštine.

Hašim Tači odleteo za Hag
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je 5. novembra da su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i istovremeno je, kako je ranije i najavio, podneo ostavku na mesto predsednika.

„Pre nekoliko trenutaka nadležni ljudi su me zvanično obavestili da je pretpretresni sudija u Specijalizovanim većima potvrdio optužnicu protiv mene“, rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini. Kako je rekao, u Hag će otići dobrovoljno.

Tači: Optužnica mala cena za slobodu zemlje i naroda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Engel:Kongres će pomno nadgledati rad Specijalnog suda

Eliot L. Engel, šef odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa izjavio je da će Kongres pomno nadgledati rad Specijalnog suda kako bi osigurao da se poštuje vladavinu zakona i prava optuženih.

“Na Kosovu je predsednik Hašim Tači pokazao poštovanje vladavine zakona istupivši iz svog ureda kako bi se suočio sa optužbama tužioca Specijalnog suda. Neću komentirati konkretne optužbe s kojima se suočava, ali Kongres će pomno nadgledati rad Specijalnog suda kako bi osigurao da poštuje vladavinu zakona i prava optuženih u ovom i drugim slučajevima.

Međutim Engel je izrazio zabrinutost zbog toga kako je sud izvršio svoj mandat.

"Statut koji je stvorio Specijalni sud nije ograničio njegov doseg samo na Albance. Etnički slepi zakon o stvaranju Suda kaže da se njegova nadležnost proteže na teške ratne zločine koji su se dogodili na Kosovu tokom određenog ratnog perioda. Nažalost, čini se da djeluje kao etnički sud - sud koji progoni samo Albance za koje se tvrdi da su počinili zločine", dodao je Engel.

Naglasio je da svako ko počini ozbiljne ratne zločine mora biti procesuiran, bez obzira na etničku pripadnost.

"Ali, veliku većinu zločina počinjenih na Kosovu tokom ovog perioda izvršila je Miloševićeva vojska tokom svoje genocidne kampanje etničkog čišćenja. Postavlja izuzetno ozbiljna pitanja da, iako je zakon o uspostavljanju Specijalnog suda etnički slep, on je progonio samo Albance".

Zatvaranje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju samo je povećalo ovaj ozbiljni pad jer se srpski počinioci više ne suočavaju sa međunarodnim pravnim mehanizmom, dodao je on.

"Istovremeno, srpski sudovi, sa samo nekoliko izuzetaka, nisu pozvali odgovorne na odgovornost. Štaviše, ubice trojice američkih državljana braće Bytyci nisu izvedene pred lice pravde, iako su počinioci identifikovani i žive u Srbiji", dodao je Engel.

EU pozdravila Tačijevu odluku da sarađuje sa Specijalnim sudom

Evropska unija (EU)pozdravlja činjenicu da je Hašim Tači pristao da sarađuje sa kosovskim specijalnim komorama i specijalnim tužilaštvom, te je primila k znanju da je on podneo ostavku.

“Nakon ostavke predsednika Thacija, iamo poverenja da će predstavnici Kosova obezbediti kontinuitet institucija kako je navedeno u kosovskom zakonu”, stoji u saopštenju koje je izdao portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano gde se ponovo podvlači podrška evropskih institucija za rad kosovskih specijalnih komora i specijalnog tužilaštva.

“Puna saradnja sa ovim institucijama je od suštinskog značaja kao važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona, što je zauzvrat ključni element za napredak Kosova na evropskom putu i za angažovanje EU sa Zapadnim Balkanom u celini”, izneo je Stano u saopštenju.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu (EP), Viola von Cramon je u izjavi za RSE ocenila da je veoma važno što je kosovski predsednik Hašim Tači održao obećanje i podneo ostavku nakon što je potvrđena optužnica protiv njega.

“Ovo je važna posvećenost i pokazuje ispravno poštovanje međunarodnih i kosovskih pravnih institucija kao i principa vladavine prava”, ocenila je von Cramon.

Vlada: Niko ne može da sudi borbi za slobodu

Prethodno je Vlada Kosova saopštila da “duboko veruje u pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova za slobodu”, dodajući da “niko ne može da sudi borbi za slobodu”.

“Oslobodilačka vojska Kosova se borila za oslobođenje i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice, koja je kulminirala NATO bombardovanjem”, navodi se.

Vlada Kosova ocenjuje da niko ne može da se smatra krivim bez konačne odluke nadležnih pravosudnih organa.

“Nosioci institucija kao i građani Kosova uvek su bili i nastavljaju da budu primer poštovanja i saradnje sa pravosudnim institucijama na lokalnom i međunarodnom nivou”, zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova traži vanrednu sednicu Vlade

Alijansa za budućnost Kosova, stranka Ramuša Haradinaja koja je u vladajućoj koaliciji, je nakon vanrednog zasedanja partije nakon Tačijeve ostavke zatražila vanrednu sednicu vlade Kosova nakon novonastale situacije i "prekid svih aktivnosti koje se povezuju sa procesom dijaloga sa Srbijom, do neke nove situacije".

Ta stranka traži i hitan sastanak Saveta bezbednosti Kosova o bezbednosnoj situaciji, vanrednu sednicu Skupštine Kosova na kojoj bi se pružila podrška vrednostima OVK-a, kao i sastanak celog političkog spektra u cilju pronalaska "nacionalnog jedinstva u sučavanju sa političkim i ustavnim izazovima".

Stranka postavlja pitanje međunarodnim saveznicima "da li smo na pravom putu za članstvo u NATO ili će ovi događaji Kosovo vratiti nazad"?

Weber: Optužnica može zakomplikovati odnos Kosova prema prošlosti

Bodo Weber iz Saveta za politiku demokratizacije ocenjuje da je potvrđivanje optužnice protiv predsednika Kosova, “istorijski trenutak”.

Weber je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenio da se ostavkom Hašima Tačija, “stavlja tačka” na projekat razmene teritorije, što je prema njemu “trogodišnje nastojanje dvojice predsednika Tačija i Vučića (predsednik Srbije prim. red.) da ‘završe’ višedecenijski spor između Kosova i Srbije na bazi ličnih interesa, i na štetu demokratske i Evropske (Evro-atlantske) budućnosti obe zemlje te regionalne stabilnosti, na štetu građana dve države, te među njima najviše na štetu kosovskih Srba.

“Predsednik Tači svojom ulogom u tom poduhvatu se pretvorio u tragičnu figuru istorije Kosova, od jedne od (dve) vodećih ličnosti u borbi za nezavisno Kosovo, do predsednika koji je izdajnički podrivao i teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kosova, možda više od svih njegovih partnera (od Vučića, preko Mogherinijeve, sve to Grenella)”, ocenjuje Weber za RSE.

Prema poznavaocu prilika na Zapadnom Balkanu, Weberu, sve ovo se činilo da bi Tači izbegao pravno gonjenje od strane Specijalnog Suda u Hagu.

“Optužnica, i moguća presuda, bojim se, će dodatno komplikovati ionako već komplikovan, nerešen odnos Kosovoskog društva prema nedavnoj prošlosti. Haški postupak neće olakšati poteškoće kosovskog društva da usred uloge žrtve Miloševićeveog režima prizna činjenicu da su i na ‘sopstvenoj strani’ bili počinjeni ratni, i politički zločini”, podvlači Weber. On ovde odgovornost prebacuje na kako kaže “istorijsku nedoslednost politike međunarodne zajednice u vezi tranzicione pravde”.

“Nedoslednosti su u pristupu od ICTY-a preko EULEX-a do Specijalnog suda, do činjenice što EU već nekoliko godina ne reaguje odlučujuće na sistematsko podrivanje procesuiranja ratnih zločina u Srbiji od kad je Vučić došao na vlast kao i sistematsku politizaciju pravosuđa u Srbiji”, poručuje Bodo Weber iz Saveta za politiku demokratizacije.

AI: Optužbe pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International navela je u saopštenju da optužnica donosi nadu za hiljade žrtava kosovskog rata koje su čekale više od dve decenije da saznaju istinu o stravičnim zločinima počinjenim nad njima i njihovim najmilijima.

"Optužbe, koje su prve za Specijalno tužilaštvo, pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona. Čini se da su dokazi o ratnim zločinima koje je počinilo rukovodstvo OVK, uključujući trajnu kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika među kosovskim Albancima, ubedljivi", rekla je Jelena Sesar, nadležna za Balkan u ovoj organizaciji. Ona je ocenila da činjenica što je bilo potrebno skoro 10 godina da bi se odgovorna lica privela pravdi, "omogućilo je gajenje kulture nekažnjivanja za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu".

"Ova optužnica daje nadu da se svaki pokušaj ometanja pravde, istine i reparacije neće tolerisati i da će žrtve i bližnji nestalih konačno videti suđenje za one koji su osumnjičeni za odgovornost", istakla je Sesar.

Haradinaj izrazio podršku Tačiju i Veseljiju

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš (Ramush) Haradinaj reagovao je nakon potvrđivanja optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija uz poruku da je “Oslobodilačka vojska Kosova bila faktor jedinstva, ponosa i žrtve".

“Danas svi mi kao narod, ali i kao politički lideri, moramo da pokažemo nacionalno jedinstvo u novonastalim okolnostima. Predsednik Tači, Veselji i svi moji saborci, koji se suočavaju sa međunarodnim pravosuđem, moraju da imaju podršku nas i Vlade Kosova, bez ikakvih rezervi“, napisao je Haradinaj na svom Facebook nalogu.

On je izrazio uverenje da će njihova nevinost biti dokazana, te da će Kosovo prevazići ovaj izazov.

Reagovali i DSK i Samoopredeljenje

Demokratski savez Kosova (DSK), partija koja je na čelu vladajuće koalicije, ocenjuje da Kosovo prolazi kroz tešku situaciju koja “zahteva jedinstvene, odgovorne političke i institucionalne odluke".

„Demokratski savez Kosova veruje da je rat Oslobodilačke vojske Kosova bio čist i da je vođen kako bi se zaustavilo sistematsko nasilje, represija i genocid“, navodi se u saopštenju DSK.

A opozicioni Pokret Samoopredeljenje je ocenio da je Hašim Tači pravilno postupio podnoseći ostavku na mesto predsednika Kosova ali napominje da je to kasno uradio. Kako se navodi u saopštenju, Tači je ostavku trebalo da podnese nakon prvih informacija da je protiv njega prosleđena optužnica na potvrđivanje.

„Sam Specijalni sud je nepravda koju su oni proizveli, dok smo mi, zajedno sa mnogim veteranima i građanima, protestovali protiv njega“, navodi se u saopštenju.

Samoopredeljenje smatra da kosovske institucije nisu u stanju da zaštite Oslobodilačku vojsku Kosova jer je “loše upravljanje u posleratnim godinama rezultiralo krhkim pravosudnim institucijama “.

Specijalni sud: Nije zakazan datum za prvo pojavljivanje optuženih

Iz sedišta Specijalnog suda u Hagu novinarima je rečeno da i dalje nije zakazan datum za prvo pojavljivanje optuženih.

“Svesni smo da su Hashim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi (lider parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova prim, red.) dali izjave. Specijalističke komore će pružiti više informacija kasnije u toku dana”, rekli su iz pres službe Specijalnog suda.

Ranije jutros 5. novembra, i Kadri Veselji je potvrdio da su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Veselji je putem saopštenja za medije potvrdio i da putuje u Hag 5. novembra uz napomenu da će putovati sam.

Redžep Seljimi je u sredu putem svog Facebook naloga potvrdio da su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu potvrdila optužnicu i protiv njega, uz navode da će u četvrtak (5. novembar) otputovati u Hag.

„Idem uzdignute glave i kad god se vratim, vratiću se uzdignute glave, jer sam bio, jesam i biću vojnik Oslobodilačke vojske Kosova“, napisao je Seljimi.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. juna da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Kadri Veseli), kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima, nakon potvrđivanja optužnice, osumnjičeni dobija status optuženog i optužnica se uručuje lično optuženom.

Prvo pristupanje optuženog sudu održava se u roku od sedam dana po uručenju optužnice.

Optužnica je dostupna javnosti samo onda kada je potvrdi sudija za prethodni postupak. Lice protiv kojeg je potvrđena optužnica se, na osnovu sudskog naloga, sprovodi u pritvor, ukoliko već nije pritvoren, odmah obaveštava o optužbama protiv njega i dovodi pred Specijalizovana veća.

Nakon prvog saslušanja, sudija prethodnog postupka utvrđuje da je predmet spreman za suđenje, dok predsednik Specijalizovanih veća formira pretresni panel koji je zadužen za vođenje sudskog postupka. Ovaj panel se stara da suđenje bude pravično i ekspeditivno.

Kratka biografija Hašima Tačija

Hašim Tači je bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova, koji je bio poznat pod nadimkom „Zmija“. Na poziciju predsednika izabran je 26. februara 2016. godine u Skupštini Kosova.

Od oslobodioca do optuženika: Ko je Hašim Tači?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Političku karijeru započeo je angažovanjem u Narodnom pokretu Kosova koji je imao za cilj unapređenje položaja Albanaca u bivšoj Jugoslaviji.

Kao student Univerziteta u Prištini, Tači je bio vođa Studentskog pokreta između 1990. i 1993, godine, kada su vlasti iz Beograda zatvorile univerzitetske obrazovne institucije na albanskom jeziku, pa je Univerzitet u Prištini počeo da deluje van institucionalnog sistema.

Hašim Tači bio je jedan od osnivača vojno-političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) a od 1997. godine bio je lider OVK. U tom svojstvu, on je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji održanoj u Rambujeu, u Francuskoj februara 1999. godine.

Nakon pobede Demokratske partije Kosova na parlamentarnim izborima 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova, a 17. februara 2008. godine proglašava Kosovo nezavisnom državom.

Premijer Kosova je bio u dva mandata i oba puta se suočavao sa kritikama zbog neuspeha u borbi protiv korupcije, velikog siromaštva i nezaposlenosti, ali i zbog vladinih napora da kontroliše lokalne medije na Kosovu.

Tači je bio u žiži svetskih medija decembra 2010. godine, kada je objavljen izveštaj Saveta Evrope o organizovanom kriminalu u kome se navodilo da je „kosovski premijer lider albanske mafijaške grupe odgovorne za šverc oružja, droge i trgovinu ljudskih organa“.

Vlada na Kosovu odlučno je negirala te navode i ponudila punu saradnju sa istražiteljima.

Hašim Tači rođen je 24. aprila 1968. godine u selu Buroje u Srbici (Skenderaj).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG