Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Kadrija Veseljija


Kadri Veseli
Kadri Veseli

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu potvrdila su optužnicu protiv lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Kadri Veseli). Ovo je putem saopštenja za medije potvrdio sam Veselji koji putuje u Hag 5. novembra uz napomenu da će putovati sam.

“Cenim činjenicu da su mi Specijalizovana veća poslala poziv da se pojavim na sudu, umesto da me uhapse na nedostojanstven način”, napisao je Veselji.

“Svestan sam da na Kosovu ima ljudi koji misle da su Specijalizovana veća uvreda za našu istorijsku borbu da zaštitimo narod na Kosovu od zločina Miloševićevog režima. Ali ja to ne vidim tako, vidim kao priliku da konačno odgovorim na ove lažne optužbe i glasine koje kruže godinama”, poručio je Veselji, inače bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova.

Veselji je naveo da veruje u objektivnost i nepristrasnost sudija te pozvao sve na Kosovu da uvek iskažu dužno poštovanje prema pravosudnim organima.

“Ovaj proces ima za cilj dostizanje istine. Nema razloga da se plašite istine”, podvukao je veselji.

Podsetio je da su Specijalizovana veća formirana odlukom Skupštine Kosova i da je on deo kosovskog pravosudnog sistema bez obizra što se nalazi u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je krajem juna saopštilo da je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik i predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji (Veseli), te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

Specijalizovana veća Kosova potvrdila su optužnicu i protiv lidera parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi), koji u četvrtak (5. oktobar) putuje u Hag.

A u sredu (4. novembar) je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva uhapšen bivši predsednik Skupštine Kosova i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići (Krasniqi), međutim za sada nije precizirano koja dela mu se tačno stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000.

XS
SM
MD
LG