Dostupni linkovi

Udruženje ratnih veterana OVK traži izmenu zakona o Specijalnom sudu


Protest u Prištini, 3. novembar 2017.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zatražilo je u petak od parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova da izmene Zakon o Specijalnom sudu (Specijalizovana veća).

Potpredsednik ovog udruženja Nasim Haradinaj rekao je da oni traže izmene i dopune ovog zakona, odnosno da Specijalni sud istraži sve zločine koji su se dogodili na Kosovu.

„Pored toga, tražimo da ovaj sud ima kancelariju na Kosovu kao što je ima u Srbiji. Takođe smo tražili da se na zgradi ovog suda u Hagu postave simboli Kosova", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare, nakon što je u Skupštini Kosova predao zahtev za izmenu zakona o Specijalnom sudu.

Skupština Kosova je usvojila zakon o osnivanju Specijalnog suda u avgustu 2015. godine.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova više puta je ovaj sud nazivalo "rasističkim i jednostranim", jer ne istražuju zločine srpskih snaga tokom rata Kosovu.

Specijalizovana veća su osnovana nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine u kome švajcarski senator Dik (Dick) Marti govori o navodnim zločinima "pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od januara 1998. do decembra 2000.

U decembru 2017. godine, 43 poslanika u tadašnjem sazivu Skupštine Kosova je podnelo zahtev za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

Međutim, Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Srpska lista tada nisu prisustvovali sastanku predsedništva Skupštine, pa nije bilo moguće obezbediti kvorum za sazivanje vanredne sednice.

Međunarodna zajednica je izvršila pritisak da se ova inicijativa obustavi.

Do sada su tužioci saslušali stotine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Krajem juna, Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da je 24. aprila podiglo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Tachi), lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija (Kadri Veseli) i drugih lica, čija imena nisu objavljena.

Sudija za pretresni postupak ima rok od šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

XS
SM
MD
LG