Dostupni linkovi

Engel:Kongres će pomno nadgledati rad Specijalnog suda


Stejt department i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država da ispitaju rad Specijalnog suda kako bi se osiguralo da ne targetira ljude zbog njihove etničke pripadnosti: Eliot Engel
Stejt department i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država da ispitaju rad Specijalnog suda kako bi se osiguralo da ne targetira ljude zbog njihove etničke pripadnosti: Eliot Engel

Američki Kongres će “pažljivo pratiti rad Specijalnog suda kako bi se osiguralo da poštuje vladavinu zakona i prava optuženih”, izjavio je danas (5. novembar) Eliot Engel, šef odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, komentarišući podizanje optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci).

“Na Kosovu je predsednik Hašim Tači pokazao poštovanje vladavine zakona istupivši iz svog ureda kako bi se suočio sa optužbama tužioca Specijalnog suda. Neću komentirati konkretne optužbe s kojima se suočava, ali Kongres će pomno nadgledati rad Specijalnog suda kako bi osigurao da poštuje vladavinu zakona i prava optuženih u ovom i drugim slučajevima.

Engel je izrazio “ozbiljnu zabrinutost zbog načina na koji taj sud sprovodi svoj mandat”, uz napomenu da po Statutu na osnovu kojeg je oformljen

“Etnički slepi zakon kojim je stvoren Sud kaže da se njegova nadležnost proteže na teška ratna krivična dela koja su se dogodila na Kosovu tokom određenog ratnog perioda. Nažalost, čini se da deluje kao etnički sud – onaj koji samo progoni Albance za koje se tvrdi da su počinili zločine”, rekao je Engel.

On je pozvao Stejt department i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država "da ispitaju rad Specijalnog suda kako bi se osiguralo da ne targetira ljude zbog njihove etničke pripadnosti i da zaustavi američku podršku Sudu ili saradnju sa njim ako se utvrdi da to čini”.

Prema njegovim rečima, svako ko počini ratni zločin treba da bude procesuiran, bez obzira na etničku pripadnost.

“Ali, ogromnu većinu zločina počinjenih na Kosovu tokom ovog perioda izvršila je Miloševićeva (Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Jugoslavije, prim. RSE) vojska tokom genocidne kampanje etničkog čišćenja”, navodi Engel i podvlači da, “iako je Specijalni sud etnički slep, on procesuira samo Albance”.

Engel je dodao da je prestankan rada Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, “samo uvećalo ozbiljne propuste, pošto se srpski počinioci više ne suočavaju sa međunarodnim pravnim mehanizmom”.

Istovremeno, dodaje on, srpski sudovi, uz samo nekoliko izuzetaka, nisu pozvali odgovorne na odgovornost. On kao primer navodi slučaj ubistva trojice braće Bitići, čije ubice još uvek nisu izvedene pred lice pravde, “iako su počinioci identifikovani i žive u Srbiji”.

„Razumem da su srpska vlada i vojni zvaničnici koji su bili umešani u genocid uglavnom izvan neposrednog dometa Specijalnog suda. Ali, to ovu instituciju ne oslobađa dužnosti da krivično goni prekršioce u meri u skladu sa zakonom, čak i u odsustvu", rekao je Engel.

Von Cramon: Važno je što je Tači održao obećanje i podneo ostavku

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu (EP), Viola von Cramon, je u izjavi za RSE ocenila da je veoma važno što je kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci) održao obećanje i podneo ostavku nakon što je potvrđena optužnica protiv njega.

“Ovo je važna posvećenost i pokazuje ispravno poštovanje međunarodnih i kosovskih pravnih institucija kao i principa vladavine prava”, ocenila je von Cramon.

EU pozdravila Tačijevu odluku da sarađuje sa Specijalnim sudom

Evropska unija (EU) ranije je pozdravila činjenicu da je kosovski predsednik Hašim Tači pristao da sarađuje sa kosovskim specijalnim komorama i specijalnim tužilaštvom, te je primila ka znanju da je on podneo ostavku.

“Nakon ostavke predsednika Tačija, imamo poverenja da će predstavnici Kosova obezbediti kontinuitet institucija kako je navedeno u kosovskom zakonu”, stoji u saopštenju koje je izdao portparol EU za spoljnu politiku i bezbednsot Peter Stano gde se ponovo podvlači podrška evropski instoitucija za rad kosovskih specijalnih komora i specijalnog tužilaštva.

“Puna saradnja sa ovim institucijama je od suštinskog značaja kao važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona, što je zauzvrat ključni element za napredak Kosova na evropskom putu i za angažovanje EU sa Zapadnim Balkanom u celini”, izneo je Stano u saopštenju.

Amnesty International: Nada za žrtve

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International saopštila je da optužnica protiv Tačija donosi nadu za hiljade žrtava kosovskog rata koji su čekali više od dve decenije da saznaju istinu o stravičnim zločinima počinjenim nad njima i njihovim najmilijima.

“Optužbe, koje su prve za Specijalno tužilaštvo, pokazuju da visoki zvaničnici nisu iznad zakona. Čini se da su dokazi o ratnim zločinima koje je počinilo rukovodstvo Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući trajnu kampanju progona Srba, Roma i političkih protivnika među kosovskim Albancima, ubedljivi”, rekla je Jelena Sesar, nadležna za Balkan u ovoj organizaciji.

Ona je ocenila da činjenica što je bilo potrebno skoro 10 godina da bi se odgovorna lica privela pravdi omogućila “gajenje kulture nekažnjivanja za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu”.

“Ova optužnica daje nadu da se svaki pokušaj ometanja pravde, istine i reparacije neće tolerisati i da će žrtve i bližnji nestalih konačno videti suđenje za one koji su osumnjičeni za odgovornost“, istakla je Sesar iz Amnesty International.

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je 5. novembra da su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Tači je istovremeno, kako je ranije i najavio, podneo ostavku na mesto predsednika.

Ranije jutros 5. novembra, i Kadri Veselji je potvrdio da su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

XS
SM
MD
LG