Dostupni linkovi

Američka delegacija u Prištini: Potvrda da će SAD podržati investicije na Kosovu


Američka delegacija u Prištini: Potvrda podrške SAD investicijama na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

U okviru posete delegacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini su izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adam Beler (Boehler) i kosovski premijer Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namera DFC-a da pomogne podsticanje investicija između SAD i Kosova.

"Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i Sjedinjenih Država pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", kaže se u izjavi potpisanoj u okviru posete američke vladine delegacije Prištini u ponedeljak (21. septembra).

"Nakon istorijske ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, o kojoj su se dogovorili 4. septembra, Kosovo i SAD nameravaju da unaprede pregovore, a nakon stupanja na snagu novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a", konstatuje se u Izjavi i navodi kako se to odnosi na "važne projekte na Kosovu, uključujući i projekte dogovorene kao dio ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova."

Grenel i Beler u Prištini nakon susreta u Vladi Kosova
Grenel i Beler u Prištini nakon susreta u Vladi Kosova

"Kosovo i SAD namjeravaju dosljedno provoditi novi sporazum o poticanju ulaganja između Kosova i SAD-a. Dok dosledno provode ovaj sporazum, obe nacije očekuju projekte koji dalje jačaju integraciju i razvoj u regiji", kaže se u izjavi u kojoj se pozdravlja „ekspeditivno zaključivanje novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a“.

„Delimo želju da ovaj sporazum bude potpisan što je prije moguće i da stupi na snagu u vrlo bliskoj budućnosti, nakon završetka naših domaćih procedura“, navodi se u izjavi potpisanoj u okviru posete američke vladine delegacije Prištini u ponedeljak (21. septembra).

Poseta Kosovu deo je šire posete američke delegacije Srbiji, Grčkoj i Jerusalimu. Kako je rečeno iz DFC-a, poseta je u cilju unapređenja ekonomske saradnje i razvoja. Beler u ime DFC, i predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM) Kimberli Rid (Kimberly Reed) potpisali su 15. septembra Pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje Autoputa mira.

Grenel: Uskoro u Prištini još jedan američki tim

U američkoj delegaciji je bio i specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), koji je u Prištini izjavio da su SAD posvećene realizaciji sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa i dodao da će uložiti napore da taj sporazum zaživi na terenu. Ponovio je da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa pristupila rešavanju problema između Kosova i Srbije na drugačiji način, odnosno kroz ekonomski razvoj dve zemlje.

„Onda ćemo imati dobro plaćene poslove za mlade ljude“, rekao je Grenel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Avdulahom (Avdullah) Hotijem a nakon sastanka američke delegacije sa državnim vrhom Kosova.

On je najavio da će na Kosovo uskoro doći i drugi tim iz SAD koji će uradti studiju izvodljivosti, kako bi se u kratkom vremenskom periodu obezbedila nova radna mesta.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je nakon susreta sa američkom delegacijom kako ta posetapokazuje odlučnost i ozbiljnost predsednika SAD Trampa i svih njegovih saradnika po pitanju sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu. Rekao je da su delgacije SAD i Kosova na sastanku opširno razgovarale o svim tačkama sporazuma.

„Brzo krenuti ka sprovođenju ovog sporazuma„ rekao je kosovski premijer.

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije potpisali su u Vašingtonu premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz prisustvo predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

U sporazumu, koji su Kosovo i Srbija potpisali 4. septembra u Beloj Kući, navodi se da će dve strane sarađivati sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom i EXSIM Eksport-import bankom radi realizacije projekata autoputa mira, železničke veze između Prištine i Merdara, kao i između Niša i Prištine, te obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova za mala i srednja preduzeća.

Bijela kuća: Potpisan sporazum Srbija - Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Očekuje se da će DFC sarađivati sa američkom Eksport – import bankom na finansiranju autoputa mira, koji će povezati Niš i Prištinu.

Inače, Boler je 15. septembra potpisao Pisma zainteresovanosti sa Kosovom i Srbijom, kroz koja će pomoći u finansiranju autoputa mira.

„Autoput mira će promovisati ekonomski razvoj i regionalnu integraciju, povezujući Niš sa Prištinom. Takođe će služiti kao moćan simbol novog i transformativnog odnosa između ove dve susedne zemlje“, rekao je Boler.

Nakon sastanka američke i kosovske delegacije, predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je uručio zahvalnicu Ričardu Grenelu zbog posebnih zasluga “u postizanju istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije”.

Grenel i Tači u Prištini
Grenel i Tači u Prištini

Pored ostalog, Kosovo se sporazumom iz Vašingtona obavezalo da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama u roku od godinu dana, dok se sa druge strae Srbija složila da na godinu dana zaustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U američkoj delegaciji su osim Bolera i Grenela i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik (Bonnie Glick), predsednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid (Kimberly Reed) i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Iz DFC-a je navedeno da poseta američke delegacije dolazi nakon "istorijskog" sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su 15. septembra u Vašingtonu potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, potpisanog 4. septembra u Beloj kući.

Američka delegacija iz Prištine je otputovala u Beograd gde će DFC otvoriti svoju kancelariju a potom u Atinu i Izrael. Kako je ranije saopšteno, tokom ovih poseta će se proceniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Šta je cilj posete Beogradu?

Američku delegacija u Beogradu treba da pripremi otvaranje kancelarije Američke razvojne finansijske korporacije (US Development finance corporation, DFC) u glavnom gradu Srbije.

Reč je o razvojnoj banci iza koje stoji država i značajan kapital koji se, putem kredita, ulaže u različite sektore, uključujući zdravstvo, energetiku, infrastrukturu i tehnologiju. Fokus finansiranja ove američke razvojne banke je i kreditiranje malih preduzeća i ženskog preduzetništva u cilju otvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju.

Zamenica direktora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Amalija Pavić rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da "dolazak ovako važne finansijske institucije iz SAD-a u Beograd stavlja Srbiju na listu poželjnih investicionih destinacija".

"Svakako je za očekivati da dolazak američke razvojne banke u Srbiju i region bude pozitivan signal za američke i sve druge investiture", navela je Pavić.

Otvaranje kancelarije DFC u Beogradu deo je sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, koji su u Vašingtonu, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) 4. septembra potpisali predsednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

DFC je naslednica OPIC-a, državne agencije SAD koja je 1971. godine formirana za podršku investicijama privatnog sektora SAD u zemljama u razvoju, a objedinjuje i aktivnosti Razvojnog kreditnog tela Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Uspostavljena je u oktobru 2019, ali je počela da radi u januaru ove godine.

XS
SM
MD
LG