Dostupni linkovi

Delegacija SAD stigla u Beograd


Richard Grenell
Richard Grenell

Delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom (Boehler), stigla je 21. septembra uveče u Beograd.

Delegaciju, u kojoj je i izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel, na aerodromu Nikola Tesla dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

Brnabić je na svom Instagram nalogu objavila fotografiju dočeka uz poruku "dobro došli".

Delegacija SAD je u Beograd stigla nakon posete Prištini gde su Boler i kosovski premijer Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namera DFC-a da pomogne podsticanje investicija između SAD i Kosova.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Boler i Grenel sastaće se u utorak, 22. septembra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Brnabić.

Posle tog susreta u Palati Srbija, delegacije dve države potpisaće, kako je navedeno, Zajedničku izjavu koju su sa predstavnicima SAD 21. septembra potpisale i vlasti Kosova.

U okviru razgovora u Beogradu, pored susreta sa državnim zvaničnicima, planirani su i susreti sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privatnog sektora.

Boler je ranije najavio da će delegacija pripremiti otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu, kako je predviđeno sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije koji je potpisan 4. septembra u Vašingtonu.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je 21. septembra na svom Twitter nalogu da je nova kancelarija DFC u Beogradu spremna.

"Radujemo se dolasku izvršnog direktora DFC Adama Bolera i izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela. Jedva čekamo da počnemo da radimo", navela je ambasada na Twitteru.

Turneja američke vladine delegacije, pored poseta Beogradu i Prištini, obuhvata i odlazak u Atinu i Jerusalim.

XS
SM
MD
LG