Dostupni linkovi

Kosovo i Srbija potpisali sa američkim partnerima pisma o namerama o izgradnji autoputa


Autoput mira dugo je bio ključni deo razgovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova (ilustrativna fotografija)

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (U.S. International Development Finance Corporation - DFC) Adam Boehler i predsednica Izvozno-uvozne banke (Export-Import Bank - EXIM) Kimberly Reed potpisali su u utorak, 15. septembra Pisma o namerama sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju izgradnje Autoputa mira.

To se navodi u saopštenju DFC, a tu informaciju preneo je na Tviteru i premijer Kosova, Avdullah Hoti.

Ovaj projekat bi povezao Niš i Prištinu i dugo je bio ključni deo razgovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, a usledio je nakon sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji su Srbija i Kosovo potpisali 4. septembra u Vašingtonu.

„Autoput mira će pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine. Takođe će predstavljati moćan simbol novog, transformativnog odnosa između ovih susednih zemalja“, rekao je izvršni direktor DFC-a Adam Boehler.

Predsednica EXIM-a Kimberly A. Reed kazala je da je „Autoput mira važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine" i pohvalila rad predsednika SAD (Donalda) Trumpa i celokupne administracije na ovom istorijskom sporazumu.

„Izvozno-uvozna banka Sjedinjenih Država (EXIM) posvećena je podršci projektima koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike. Radujem se saradnji sa Američkom međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom i ostalim mojim američkim kolegama u pravcu postizanja ovog cilja“, dodala je.

DFC i EXIM planiraju da pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kasnije ovog meseca radi unapređenja rada na Autoputu mira i drugih projekata. DFC će takođe postaviti temelje za otvaranje svoje prve kancelarije u regionu.

Stalno prisustvo DFC-a u Beogradu olakšaće sprovođenje prioritetnih projekata poput Autoputa mira koji će podržati otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju i dodaje da su danas potpisani dokumenti neobavezujući, te da će ih pratiti standardna detaljna pažnja obe agencije pre zvaničnog obavljanja finansiranja.

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) je razvojna banka. DFC u partnerstvu sa privatnim sektorom finansira rešenja za najkritičnije izazove sa kojima se danas suočava svet u razvoju. DFC ulaže u različite sektore, uključujući energiju, zdravstvo i tehnologiju i obezbeđuje finansiranje malih preduzeća i žena preduzetnica u cilju otvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju.

XS
SM
MD
LG