Dostupni linkovi

Protest u Bihaću zbog usložnjavanja migrantske krize


Sa protesta u Bihaću, 29. august
Sa protesta u Bihaću, 29. august

Na Gradskom trgu u Bihaću večeras je (29. august) održan mirni protestni skup zbog eskalacije migrantske krize u tom gradu, ali i na području cijelog Unsko-sanskog kantona (USK), na zapadu Bosne i Hercegovine (BiH).

Okupilo se više stotina građana, a podršku građanima Bihaća svojim dolaskom pružili su građani Velike Kladuše i drugih gradova tog kantona.

Organizatori skupa traže da se migranti iz BiH vrate u matične zemlje te da se zatvore migrantski kampovi.

Ispred organizatora protesta, vijećnik u gradskom vijeću Bihaća Sej Ramić je poručio da će "nastaviti sa protestima i Bihać i Velika Kladuša".

Ako se ništa ne počne rješavati, do ponedjeljka 31. augusta, Ramić je najavio i "blokadu migrantskih kampova 'Bira' (Bihać) i 'Miral' (Velika Kladuša)".

Ramić je okupljenim građanima rekao kako u ovom slučaju nema mjesta politici.

"Ujedinjeni, borimo se za svoja prava. Građani Unsko-sanskog kantona imaju isti problem i samo zajedno ga mogu riješiti", kazao je Ramić.

Okupljeni građani na protestu, Bihać, 29. august
Okupljeni građani na protestu, Bihać, 29. august

Ispred građana Velike Kladuše, okupljenim demonstrantima u Bihaću obratio se Enver Munjaković koji je pozvao na jedinstvo građana USK i kako je rekao "da zaboravimo prošlost u interesu naše djece".

"Jedino naši zajednički koraci mogu natjerati vlast da radi svoj posao. Nije pravično da se 'Miral' i 'Bira' nalaze u urbanim dijelovima grada. U Kladuši je više stranaca nego građana. Ne mogu u naše ime u Vijeću ministara donositi takve odluke", rekao je Munjaković.

Građani nemaju ništa protiv migranata

Građani ponavljaju da nemaju ništa protiv migranata, ali traže da se humano smjeste, pa da oni mogu slobodno hodati ulicama.

"Nemamo ništa protiv migranata, želimo da se oni smjeste pa da i mi kao nekad slobodno hodamo svojim gradom", kaže građanka Marija Lipovača za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Velike Kladuše je stigao Muharem Kudić, kako bi pružio podršku protestima u Bihaću. On u izjavi za RSE takođe naglašava da nema ništa protiv migranata.

"Tražimo da im se nađe adekvatan smještaj, da nisu na ulicama i po parkovima. Nismo nacionalisti. Tražimo samo da se sve to stavi pod kontrolu, da naša djeca mogu krenuti sigurno u školu", poručio je Kudić.

Svojim prisustvom, podršku ovim protestima građana dao je i kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Protestni skup u Bihaću prošao je mirno i bez incidenata.

Šta su poduzele državne i kantonalne vlasti?

Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj 27. augusta zaključilo da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih mjesta i zadužilo Vijeće ministara BiH da u tu svrhu izdvoji iz budžeta državnih institucija pet miliona maraka (2,5 miliona eura).

Tada je od Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti zatraženo da se napravi i adekvatna koordinacija svih policijskih agencija u BiH radi zaštite državne granice, te imovinske sigurnosti građana i očuvanja javnog reda i mira.

Dan prije te sjednice Predsjedništva, 26. augusta, u migrantskom kampu 'Lipa' kod Bihaća došlo je do verbalnog a zatim i fizičkog sukoba nekoliko stotina migranata sa policijom. Ispaljeni su i policijski hici upozorenja, potvrdili su tada za RSE u policiji.

Vlasti u USK donijele su 19. augusta odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona. Osim toga, donesena je i odluka o hitnom izmiještanju migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

Sedmog augusta, nakon analize situacije uzrokovane nekontrolisanim prilivom migranata u USK, kantonalna Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom je konstatovala da je situacija pogoršana zbog nedovoljnog angažmana viših razina vlasti i institucija nadležnih za oblast migracija.

Na području USK postoji pet prihvatnih centara u kojima boravi oko 3.500 izbjeglica i migranata i svi kapaciteti su popunjeni. Skoro isto toliko ih je van kampova u napuštenim zgradama, parkovima i drugim javnim površinama.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registrovalo je 10.000 migranata koji borave u zemlji, a svakodnevno pristižu novi.

U BiH ima osam migrantskih centara (Bira, Miral, Sedra, Lipa, Đački dom u Bihaću - na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH), Ušivak, Blažuj - na području Kantona Sarajevo i Salakovac, u okolini Mostara, na jugu BiH).

XS
SM
MD
LG