Dostupni linkovi

Zabranjen ulazak i prevoz migranata na zapadu BiH


Vlada USK, Avgust 19, 2020

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK), na zapadu Bosne i Hercegovine, donijeli su u srijedu odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

“Zabranjuje se svaki novi priliv migranata u Unsko-sanski kanton. Ministarstvu unutrašnjih poslova USK je naloženo da se formiraju policijski punktovi na ulazu u kanton, gdje će se vršiti kontrola autobusa. Osim toga, zabranjuje se svaka vrsta prevoza migranata, kako iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, tako I unutar kantona”, izjavio je Mustafa Ružnić, predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona, nakon sjednice Operativne grupe USK.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona, koju čine predstavnici vlasti i policije USK, su donijeli odluku i o hitnom izmiještanju migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

“Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove je naloženo da, u saradnji sa MUP-om, vrši inspekcijske nadzore onih koji pružaju smještajne usluge migrantima. Pored toga, migrantima se ograničava i kretanje van kampova”, kazao je Ružnić.

U utorak navečer, 18. augusta, pripadnici MUP-a USK su intervenisali u Velikoj Kladuši, gradiću na zapadu Bosne i Hercegovine, gdje su građani blokirali prevoz migranata i izbjeglica prema Velikoj Kladuši.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, prilikom prve službene posjete Unsko-sanskom kantonu (USK), 11. avgusta, predstavio je plan za rješavanje migrantske krize.

"Ne podnosimo svi jednako teret krize i ne učestvuju sve institucije u umanjivanju posljedica krize. Unsko-sanski kanton prelama sve negativne aspekte te krize i neefikasnog djelovanja nekih drugih institucija", kazao je ministar sigurnosti BiH, na sastanku sa premijerom USK-a Mustafom Ružnićem i njegovim timom.

Cikotić je najavio mjere koje će poduzeti državne institucije kako bi se omogućilo kvalitetnije rukovođenje migrantskom krizom, ali i postigao veći stepen sigurnosti građana BiH.

XS
SM
MD
LG