Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH: Izmjestiti migrante iz naseljenih mjesta


Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik (L), Šefik Džaferović (u sredini) Željko Komšić (D), Sarajevo, juli, 2020.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zaključilo, na sjednici u Sarajevu, u četvrtak, 27. augusta, da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih mjesta i zadužilo Vijeće ministara BiH da u tu svrhu izdvoji iz budžeta institucija BiH pet miliona maraka (2,5 miliona eura). Zatražena je pomoć i podrška Evropske komisije na tom planu, kazao je nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Džaferović je rekao i da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo od Vijeća ministara BIH i Ministarstva sigurnosti BiH da napravi koordinaciju svih policijskih agencija u BiH radi zaštite državne granice, zaštite lične imovinske sigurnosti građana i očuvanja javnog reda i mira.

„Vidjeli smo da te koodinacije do sada nije bilo. Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da harmonizira i koordinira rad svih policijskih agencija i sigurnosnih agencija, s ciljem borbe protiv ilegalnih migracija“, kazao je Džaferović.

Predsjedništvo BiH je zatražilo od Vijeća minisrtara BiH da ubrza procedure vezane za zaključenje ugovora o readmisiji sa državama iz kojih dolaze migranti.

„Danas smo obaviješteni da je Pakistan, od svih zemalja iz kojih dolaze migranti pristao da se sa Bosnom i Hercegovinom zaključi ugovor o readmisiji. Ja se nadam da ćemo mi finalizirati pitanje tog ugovora do moje posjete Pakistanu, u oktobru“, rekao je Džaferović.

Na novinarsko pitanje kako komentariše izjavu predsjednika Aleksandra Vučića, da 'Srbija poštuje Dejtonski sporazum i da će voditi politiku mira i stabilnosti, a nikada neće biti sluga ni Bakira Izetbegovića, ni Šefika Džaferovića, niti će oni govoriti Srbiji šta ona treba da čini", Džaferović je odgovorio:

„Čuo sam ponovo uopćenu formulaciju da Srbija neće biti ničiji sluga. Nisam dobio odgovore na konkretna pitanja koja sam postavio. Lijepo je to što Vučić poštuje Dejtonski sproazum, ali bi bilo ljepše da djela korespondiraju sa tom izjavom. Pitam, da li je u skladu sa tim da Srbija u svoju strategiju odbrambene i sigurnosne politike unosi dio BiH koji se zove bh. entitet Republika Srpska . Ja čekam odgovore na ta pitanja. Niti mi tražimo od bilo koga da bude naš sluga, niti ćemo mi, ikada više, biti bilo čiji sluga. Svako ima svoju državu i neka upravlja svojom državom i svi u regionu moramo da poštujemo princip suvereniteta, teritorijalnog integriteta“, rekao je Džaferović.

Na sjednici Predsjedništva BiH Milorad Dodik, član bh. Predsjedništva, je povukao pitanje vitalnog interesa na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH. Članom 5 tačka 2. stav d) Ustava Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH koji se ne slaže sa odlukom Predsjedništva može odluku proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Dodik je izjavio da 'postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces, te da se radi o cyber sigurnosti, najavljujući da će tražiti od svih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a da mu dostave svoj stav.

Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo odluku da Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavi Deklaraciju kojom se BiH pridružuje stavu Evropske unije u vezi izbora u Bjelorusiji, kojom se ne priznaju rezultati izbora u Bjelorusiji.

Predsjedništvo BiH je zatražilo od Vijeća ministara BiH i da omogući ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima SAD, Rusije, Kine i Turske.

XS
SM
MD
LG