Dostupni linkovi

Unsko-sanski kanton upozorava na nekontrolisan priliv migranata


MIgranti u prostorijama nekadašnje firme Krajinametal u blizini Bihaća

Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) je analizirala trenutnu situaciju uzrokovanu nekontrolisanim prilivom migranata u ovaj dio Bosne i Hercegovine (BiH).

Konstatovano je da je situacija pogoršana zbog nedovoljnog angažmana viših razina vlasti i institucija nadležnih za oblast migracija.

Gradonečelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da je njegov prijedlog da se izmjeste migranti sa ulica i javnih površina dobio podršku Operativne grupe.

„Da li je to Lipa, da li je to neka druga lokacija, da li su to autobusi, bilo šta, ali oni moraju biti izmješteni, moraju otići na jedno mjesto. Onda kada budemo imali problem, onda će očigledno i međunarodna zajednica, Evropska komisija, i nadležne institucije početi da ga rješavaju. Ovako, dok se mi sami vrtimo i tražimo pomoć od IOM-a i drugih organizacija nikad ga nećemo riješiti. Dakle, mi smo spremni na radikalne mjere, mi ćemo to uraditi, jer očigledno da smo opet ostavljeni sami sebi“, rekao je Fazlić nakon sastanka.

Na sastanku je konstatovano da je ovaj kanton suočen s nekontroliranim prilivom migranata, kojih je nekoliko hiljada na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima.

To, kako je rečeno, otežava u preduzetim mjerama očuvanja zdravstveno-epidemiološke i sigurnosne situacije od strane nadležnih na području Kantona.

U prihvatnim kampovima kojima upravlja IOM (Međunarodna organizacija za migracije) na području USK je trenutno smješteno blizu 3.600 migranata. Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK van kampova se nalazi više od 3.000 migranata.


XS
SM
MD
LG