Dostupni linkovi

Vučić: Očekujem iznenađenja u Vašingtonu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija dobila zvaničnu agendu za predstojeće pregovore Srbije i Kosova u Vašingtonu 4. septembra i da je u njoj samo jedna "tačka koja je neprihvatljiva".

Predsednik Srbije nije precizirao o kojoj je tački reč ali je ocenio da očekuje iznenađenja i teške pregovore.

"Jedina tema međunarodne zajednice, kad je reč o Kosovu, ma šta da su agende, jeste priznanje Kosova. Suština je da Avdulah Hoti (Avdullah) i albanski zvaničnici govore da idu po priznanje u SAD. Bilo je i nezvaničnih izjava lidera u regionu da ću morati da potpišem sve što se stavi u Vašingtonu. S pažnjom sam to saslušao. Očekujem iznenađenje, ne libim se da to kažem, a izviniću se američkoj administraciji ako ga ne bude”, rekao je Vučić u subotu ujutru za Televiziju Pink.

"Nema veze pod kakvim ucenama se nalazimo, nastavićemo da štitimo državne interese. Mi nismo do sada analizirali šta Srbija ima danas na Kosovu i šta je realno što možemo da dobijemo", kaže predsednik Srbije uoči razgovora koje će narednog petka u Beloj kući u Vašingtonu voditi sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

Upitan očekuje li da bi u razgovorima uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) mogao da se uključi lično i predsednik SAD, Donald Tramp, Vučić je odgovorio da taj susret ne očekuje, ukoliko "sadržaj zahteva Sjedinjenih Država prema Srbiji u vezi sa Kosovom bude onakav kao što se pretpostavlja".

Vučić je rekao da bi, ukoliko bi prihvatio susret sa predsednikom Trampom, bio prvi srpski predsednik koji bi mogao da ima, ne samo prvi susret sa Avdulahom Hotijem i Trampom, već i bilateralni susret sa američkim predsednikom.

“Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja, jer to osećam, a ne zato što imam podatke, pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći”, rekao je Vučić.

On je takođe rekao i da Srbija "mora da plati cenu neuspešnih politika i poraza od devedesetih godina".

Sastanak Vučića i Hotija 14. avgusta najavio je Ričard Grenel, izvestilac američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije. Sastanak je prvobitno najavljen za 2. septembar ali je naknadno, iz organizacionih razloga, pomeren za 4. septembar.

Predstojeći dijalog u Vašingtonu tema je i u Prištini. U ponedeljak 24. avgusta o njemu je bilo reči na sastanku između lidera vladajuće koalicije na Kosovu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) sastao se liderima koalicionih partnera iz Alijanse za budućnost Kosova Ramušem (Ramush) Haradinajem i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmirom Ljimajem (Fatmir Limaj).

Nakon tog sastanka Fatmir Ljimaj rekao je da je Kosovo spremno da učestvuje u dijalogu sa Srbijom sa jasnim ciljevima, te dodao da se neće voditi razgovori na tehničkom nivou, već će tražiti međusobno priznavanje između dve zemlje.

XS
SM
MD
LG